• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zaboravite lekove, riba je najbolji antidepresiv!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko se plašite da biste mogli da obolite od mentalne pošasti savremenog doba – depresije, ali i ako već osećate simptome potištenosti, tuge, apatije, osećaja bezvrednosti i besmisla - onda imamo sjajan savet za vas

  • 1

Čak 150 hiljada ljudi učestvovalo je u istraživanju koje je potvrdilo da ishrana na bazi ribe smanjuje mogućnost od oboljevanja od depresije kod žena za čak 17 odsto. Kod muškaraca taj je procenat znatno veći, čak 20 odsto!

Depresija je ozbiljna bolest koja, u nekom obliku, može da pogodi skoro svaku petu osobu na svetu. Studije pokazuju da su razvedene osobe posebno ranjive na ovaj tip mentalnog oboljenja, ali na depresiju nisu imuni ni samci.

Riba je prirodan lek za takva stanja, jer dokazano umanjuje simptome depresije, ukoliko se konzumira na dnevnom nivou. Omega-3 masne kiseline, kojima je riba bogata, utiču lučenje dopamina i serotonina, a to dalje direktno utiče na smanjivanje depresivnog sindroma.

- Povećan unos ribe u naš organizam zaustavlja depresiju i deluje preventivno - rekao je profesor Šandongu univerziteta u Kini, Dongfeng Žang.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Daljim istraživanjem nastojaće se tačno utvrditi koji to vitamini, minerali ili masne kiseline utiču na sprečavanje depresije. Za sada je tek utvrđeno kako ishrana bogata ribom zaista ublažava simptome depresije i to u znatnoj meri više kod muškaraca, nego kod žena.

Potrebno vam je mišljenje stručnjaka o depresiji? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • The Spatula

    15. septembar 2015. | 07:15

    Oduvek sam znao, da je ribica lek svemu :D

    Podelite komentar