Nećete verovati gde su smestili ĆEVAPE I BUREK: A kažu da je ovo najbolja brza hrana u Evropi!

 
  • 14

Evropska unija zasad još uvek ima 28 država članica. Naravno, svaka od njih ima i neke svoje nacionalne specijalitete, a naročito kad je u pitanju brza hrana, koja se služi kako na ulicama gradova, tako i po seoskim manifestacijama.

Ovo su zemlje u kojima je NAJOPASNIJE jesti NA ULICI. Među njima su i dve u kojima LETUJETE!

AMERI NAVUČENI NA SARMU: Probali srpsku hranu i ostali bez daha! (VIDEO)

PICA, BUREK, PLJESKA: Šta vi krkate na povratku iz noćnog provoda? (VIDEO)

Međutim, kad budete videli ovu listu “nacionalne brze hrane”, koju je sastavio Business Insider, shvatićete da ona baš i nije tako autentična, kako bi se očekivalo.

Austrija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Andrew Bossi Foto-ilustracija: Wikimedia/Andrew Bossi

Verovali ili ne, Austrijanci imaju jelo koje se zove Bosna! U pitanju je ljutkasta kobasica, koja se u rolnici služi s lukom, karijem, senfom ili kečapom.

Hrvatska

Foto-ilustracija: Wikimedia/ZlatanBratovic Foto-ilustracija: Wikimedia/ZlatanBratovic

Premda Business Insider priznaje da je ćevape moguće naći i u drugim zemljama u okruženju, ipak ih je proglasio za hrvatsko nacionalno jelo. Ništa, moraćemo da zovemo autore ovog teksta da svrate u Leskovac ili Banjaluku.

TRI VERE, TRI NARODA, JEDAN ĆEVAP: Evo zašto je bosanski ćevap najbolji na svetu (TAJNI RECEPT)

TAJNE VRHUNSKIH MAJSTORA: Izroštiljajte perfektne ćevape i pljeskavice! Evo i kako

Slovenija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Off-shell Foto-ilustracija: Wikimedia/Off-shell

Gle, burek! Kako kažu, u Ljubljani je burek omiljeno ulično jelo i da se jede ne samo s mesom ili sirom, već i s krem-sirom, kupusom ili kranjskim kobasicama. Možda i jeste tako, ali pitanje je da li je bolji od našeg.

SPREMLJEN NAJVEĆI BUREK: Pogledajte ko ga je napravio, a ko pojeo (FOTO)

Belgija

Foto-ilustracija: Foter/manthatcooks Foto-ilustracija: Foter/manthatcooks

Iako u Belgiju ne bi trebalo otići a da se ne probaju njihovi vafli ili najfinije čokoladice, ne treba zaboraviti ni pomfrit, za koji se pogrešno veruje da je nastao u Francuskoj. U Belgiji, krompirići se jedu apsolutno sa svim zamislivim slatkim i slanim sosovima, a najomiljeniji su svakako kečap ili majonez.

Bugarska

Foto-ilustracija: Wikimedia/Biso Foto-ilustracija: Wikimedia/Biso

Dok mi imamo gibanicu, naši istočni susedi imaju banicu. I to je prodaju na kioscima brze hrane širom zemlje. U ponudi je ona sa sirom, spanaćem, jajima, mesom ili slatkim mlekom.

Kipar

Foto-ilustracija: Wikimedia/Heidi Bauer Foto-ilustracija: Wikimedia/Heidi Bauer

Iako je u pitanju pre nacionalno jelo Grčke, suvlaki možete jesti i na Kipru. Da li ćete ga jesi u pita-hlebu ili kao ražnjiće, opredelite se sami.

Češka

Foto-ilustracija: Wikimedia/Qwerty Binary Foto-ilustracija: Wikimedia/Qwerty Binary

Po svemu sudeći, pohovani meki sir je zaštitni znak Češke, a služi se između dva parčeta hleba.

Danska

Foto-ilustracija: Foter/add1sun Foto-ilustracija: Foter/add1sun

Iako je hot-dog najpre američko nacionalno jelo, i Danci imaju svoju varijantu. Samo, primetićete da izgleda malkice čudno, jer kobasica skoro duplo premašuje dužinu kifle.

Estonija

Foto-ilustracija: Foter/Peter Hilton Foto-ilustracija: Foter/Peter Hilton

Šta biste drugo očekivali od baltičke zemlje nego preslanu ribu? Ako se nađete na ulicama Talina, ne propustite da probate haringu.

Finska

Foto-ilustracija: Wikimedia/Jarno Elonen Foto-ilustracija: Wikimedia/Jarno Elonen

Karjalanpiirakka - nećemo ni da se se trudimo da ovo transkribujemo. U pitanju su pitice s pirinčem, krompirom ili šargarepom, s puterom ili kuvanim jajima.

Francuska

Foto-ilustracija: Wikimedia/Chensiyuan Foto-ilustracija: Wikimedia/Chensiyuan

Iako ih i mi mnogo volimo, pravo na palačinke ipak polažu Francuzi. Slatke ili slane, s džemom, nutelom ili šećerom – nema tu mnogo ni mudrosti ni nekih velikih razlika.

Grčka

Foto-ilustracija: Wikimedia/Antonio Fajardo i López Foto-ilustracija: Wikimedia/Antonio Fajardo i López

Ne verujemo da postoji osoba, pa čak ni najgori paradajz-turista koji je letovao u Grčkoj, a da nije barem probao giros.

Holandija

Foto-ilustracija: Foter/anneh632 Foto-ilustracija: Foter/anneh632

Haringe, haringe, haringe, na 101 način. Ono što je ključno jeste da morate da ih jedete prstima!

Irska

Foto-ilustracija: Foter/kerinin Foto-ilustracija: Foter/kerinin

Okej, znamo da u Irksu idete pre svega zbog ginisa, bejlisa i ostalih nacionalnih pića, ali kad ste već tu, ne propustite da probate sveže dagnje na buzaru. Kažu da su najbolje one s prezlama i puterom.

Italija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Sphilbrick Foto-ilustracija: Wikimedia/Sphilbrick

Očekivali ste picu? Pogrešili ste. Turistima omiljena ulična hrana u Italiji je – mlečni sladoled!

Letonija

Foto-ilustracija: Foter/suzannelong Foto-ilustracija: Foter/suzannelong

Kad ste se već našli u Rigi, svratite do prve pekare i tražite im piroge – kiflice punjene crnim lukom i slaninom.

Litvanija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Evilmonkey0013 Foto-ilustracija: Wikimedia/Evilmonkey0013

Pecivo s ovčetinom i lukom? Sigurno vredi probati...

Luksemburg

Foto-ilustracija: Foter/Laurence Vagner Foto-ilustracija: Foter/Laurence Vagner

Gromperekichelcher – nešto poput palačinki od začinjenog pire-krompira, koje se pune lukom, peršunovim listom, a potom isprže u vrelom ulju.

Mađarska

Foto-ilustracija: Wikimedia/Orderinchaos Foto-ilustracija: Wikimedia/Orderinchaos

Langoš ili mađarske mekike je vrlo masno jelo od prženog testa, koje se jede s pavlakom, rendanim sirom, šunkom, šunkom, slaninom, kulenom ili povrćem. Ako niste probali, toplo preporučujemo.

Malta

Foto-ilustracija: Wikimedia/larrylurex Foto-ilustracija: Wikimedia/larrylurex

Ako volite urme, ali i hrskavo testo, sigurno će vam se dopasti malteška poslastica po imenu imqaret.

Nemačka

Foto-ilustracija: Wikimedia/Rainer_Zenz Foto-ilustracija: Wikimedia/Rainer_Zenz

Valjda i ptice na grani znaju da su Nemci majstori za wurst, odnosno za pržene svinjske kobasice umočene u kečap i kari.

Poljska

Foto-ilustracija: Wikimedia/Myslnik Foto-ilustracija: Wikimedia/Myslnik

Umesto u Italiji, eto neke varijante pice u Poljskoj. Zapiekanka ima sve priloge kao klasična pica, ali je testo nešto mekše i drugačije.

Portugalija

Foto-ilustracija: Wikimedia/SergioPT Foto-ilustracija: Wikimedia/SergioPT

Ovaj slatkiš od jaja možda deluje neugledno na prvi pogled, ali kad ga budete probali, bićete očarani savršeno izbalansiranom aromo cimeta, limuna i vanile.

Rumunija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Nicubunu Foto-ilustracija: Wikimedia/Nicubunu

Ovo pomalo podseća na kuvani đevrek, ali je ipak malo drugačije. Jede se s makom ili susamom.

Slovačka

Foto-ilustracija: Wikimedia/Zlerman Foto-ilustracija: Wikimedia/Zlerman

Trdelník je slatko testo koje Zapadni Sloveni naprosto obožavaju. Deluje jednostavno, a kažu da je fantastičnog ukusa.

Španija

Foto-ilustracija: Wikimedia/Mikespanish Foto-ilustracija: Wikimedia/Mikespanish

Iako termin “bokadiljos” zvuči pompezno, u pitanju je rustični baget od kog se pravi sendviči s šunkom, sirom, tunjevinom, krompirom ili jajima.

Švedska

Foto-ilustracija: Foter/elisabet.s Foto-ilustracija: Foter/elisabet.s

Ljudi na severu Evrope izgleda da ne mogu da zamisle život bez haringe. U Švedskoj kažu da treba probati sendvič s prženom ribom, uz dodatak krastavca i crvenog luka, koji se seriva na tvrdom hlebu.

Velika Britanija

Foto-ilustracija: Wikimedia/David Johnson Foto-ilustracija: Wikimedia/David Johnson

Ako se ikad budete našli na jugozapadu Ujedinjenog kraljevstva, svratite obavezno do Kornvola i probajte njihova peciva punjena govedinom, krompirom i lukom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kaliopi otpevala čuveni hit na početku revije Bate Spasojevića

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Louigi

    17. novembar 2015. | 21:32

    Ovi hrvati i slovenci nemaju nista svoje pa kradu tudje.

    Podelite komentar

  • Simonida Puhalo

    17. novembar 2015. | 15:22

    Wurst ni u ludilu nije sa kecapom i jos manje sa KARIJEM!!! Kobasica i rendani kiseli kupus - to je WURST na ulici! Da malo putujete u stvarnosti a ne preko kompjutera znali bi ponesto :-)

    Podelite komentar

  • Girl

    18. novembar 2015. | 20:13

    Jedini i najbolji cevapi su iz Sarajeva, kao i burek,ostalo su sve kopije!

    Podelite komentar