• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

E TO SE ZOVE DIJETA: Čokolada, sir i crno vino

Vreme čitanja: oko 3 min.

Najgora stvar kod dijeta je to što moramo da se odreknemo hrane koju volimo. A kad snaga volje krene da popušta, jedemo najčešće upravo ono što nam je zabranjeno. Nova istraživanja donose dobre vesti: sve te namirnice i nisu tako loše za struk kao što smo verovali. One su nam zapravo saveznici u dijeti i pomažu da izgubimo koji centimetar više

  • 0

Crno vino

Američki naučnici identifikovali su sastojak u crnom vinu koji potpomaže mršavljenje. Piceatanol usporava rast i sazrevanje masnih ćelija, što znači da je crno vino pravi saveznik u dijeti. Stručnjaci se nadaju da će uskoro uspeti da izoluju ovaj sastojak koji bi potom mogao da se nađe u lekovima protiv gojaznosti.

Vi sami u kućnoj radinosti možete iskoristiti prednosti cnog vina, popivši po čašu svaki dan. Ipak, pazite da ne preterate s kalorijama i preteranim količinama vina ne nanesete na drugi način štetu sopstvenom organizmu.

Koštunjavo voće

Nema sumnje da orašasti plodovi goje. Šaka kikirikija ima 300 kalorija, ali nutricionisti veruju da orašasti plodovi mogu pomoći u procesu mršavljenja. Istraživanja pokazuju da su osobe koje jedu tu vrstu grickalica vitkije od onih koji se suzdržavaju.

Kad je u ishranu 15 osoba normalne težine uvrštena dnevna doza kikirikija u vrednosti od 500 kalorija, u studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Indijani, utvrđeno je da su oni konzumirali manje obroka. Ispitanicima je bio ubrzan metabolizam, što znači da su sagorevali više energije i kad su se opuštali.

Na Univerzitetu u Barseloni otkrili su da orašasti plodovi stimulišu proizvodnju serotonina koji podstiče osećaj sreće, smanjuje apetit i poboljšava zdravlje srca. Potrebno vam je nešto manje od 30 grama oraha, lešnika i badema dnevno da smanjite masnoću sa stomaka.

Sir

Oni s dugim stažem u dijetama znaju da je hrana za kojom se najčešće žudi sir. Zato se upravo ove namirnice, visoke kalorijske i proteinske vrednosti odričemo kada želimo da smršamo. No, novije studije pokazuju da sir može veoma mnogo da pomogne u gubljenju kilograma, posebno u predelu stomaka.

Sir sadrži protein koji pomaže da se brže osetimo siti, ali veruje se da kalcijum iz ove namirnice podstiče telo da sagori više masnoća. Najbolji izbor je feta ili edamer, jer imaju najmanju količinu masti, a stručnjaci poručuju da se držite podalje od bogatih kremastih sireva poput kamabera.

Čokolada

Iako je čokolada bogata kalorijama, tamna čokolada sadrži antioksidante i sastojke poput bioflavonoida koji su korisni za mršavljenje. Nove su studije utvrdile da su osobe koje jedu čokoladu vitkije od onih koji se odriču od ovog slatkiša, al ii da se nalaze pod manjim rizikom od javljanja srčanih oboljenja i moždanog udara.

Mlečna čokolada bogata je kalorijama, zato odaberite tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa (70 posto i više), jer su ključni sastojci sadržani upravo u kakau. Bonus je u gorkom ukusu koji smanjuje apetit.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima lošu reputaciju zbog visokog postotka zasićenih masti. Međutim, istraživanja pokazuju da se te masnoće razlikuju od ostalih zasićenih kiselina. Kokosovo ulje najčešće sadrži masne kiseline kratkih i srednjih lanaca. Ti sastojci ne povećavaju nivo holesterola. Štaviše, konzumacijom kokosovog ulja smanjuje se rizik od srčanih bolesti i brže se sagorevaju masnoće.

Koristite male količine u pripremi jela, kao zamenu za mast ili obično ulje, pošto ulje kokosova ostaje stabilno na visokim temperaturama čak i prilikom prženja.

Ljute papričice

Hemijske veze u čili papričicama povećavaju sposobnost tela da sagoreva masnoće i smanjuju apetit. Reč je o kapsacinu, zaslužnom za karakterističan ljuti ukus papričica, koji u telu izaziva osećaj vrućine. Ovaj proces znači dobru vest onima koji žele da smršaju, pošto se unete kalorije sagorevaju umesto da se skladište. Osobe koje jedu ljutu hranu manje osećaju glad i jedu manje između obroka. Uvrstite li čili u svoj doručak, verovatno će vam kasnije tokom dana biti dovoljan samo jedan manji ručak.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti