• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ispostite čitav RAMAZAN bez imalo muke!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za pripadnike islamske veroispovesti ovih dana počeo je mesec posta, ramazan. Kao ni bilo koji drugi post, ni ovaj nije baš lako izdržati bez podleganja iskušenju, a ovo su saveti kojih bi trebalo da se pridržavate

  • 2

Za sve muslimane mesec posta - ramazan predstavlja veliki izazov, jer zaista nije lako izdržati ne jesti i ne piti ama baš ništa od izlaska do zalaska sunca, pogotovu u letnjim mesecima.

POČINJE RAMAZAN, SVETI MESEC ZA MUSLIMANE: Evo od čega svi vernici treba da se uzdržavaju!

5 VELIKIH RELIGIJA U KRATKIM CRTAMA: Otvorite srce i priznajte koja vam se najviše dopada (FOTO)

Post od sehura do iftara na našim prostorima trajaće 18 sati, a veoma je bitno šta ćete uneti u svoj organizam kako biste bez poteškoća i zdravstvenih problema dočekali kandilje i akšamski ezan koji označava kraj posta.

U razgovoru za portal Klix Anhel Koluhiju, doktor u Kantonalnoj bolnici Zenica, govorio je o bitnim stavkama za svakog vernika koji planira postiti mesec ramazan.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Koluhiju je naglasio da hrana ne treba mnogo da se razlikuje od svakodnevne ishrane i da treba biti što jednostavnija.

- Muslimani koji planiraju postiti mesec ramazan trebalo bi da se hrane tako da njihova telesna težina ostane ista. Međutim, za one koji imaju višak kilograma, ramazan je i idealno vreme da se težina normalizuje. S obzirom na dug vremenski period posta, dobro bi bilo konzumirati hranu koja se sporo vari, uključujući onu koja sadrži vlakna - izjavio je Koluhiju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sporo svarljiva hrana čoveka čini sitim i do osam sati, dok lako svarljiva može zadovoljiti čovekove potrebe na tri do četiri sata. Sporo svarljive namirnice su one koje sadrže mahunarke i semenke kao što su ječam, pšenica, ovas, proso, griz, pasulj, brašno od punog zrna, pirinač i druge, a koje se u ishrani nazivaju kompleksni ugljeni hidrati. Lako svarljive namirnice su one koje sadrže šećer i belo brašno i nazivaju se prečišćeni ugljeni hidrati.

- Namirnice bogate vlaknima sadrže mekinje, cela zrna, mahunarkei semenke, to je i povrće kao što je boranija, grašak, tikva, kukuruz, spanać i ostale biljke kao lišće cvekle, voće s korom, sušeno voće, a naročito kajsije, smokve , šljive, bademi i drugo. Trebalo bi da postoji i ravnoteža kod uzimanja namirnica iz različitih grupa kao što su voće - povrće, meso - piletina - riba, hleb - žitarice i mlečni proizvodi - dodaje Koluhiju.

Foto-ilustracija: Pixabay Foto-ilustracija: Pixabay

Za vreme posta nije dobro konzumirati prženu hranu koja uzrokuje lošu probavu, gorušicu i probleme sa težinom.

- U danima, odnosno noćima, meseca ramazana, od iftara do sehura, potrebno je izbegavati prženu i masnu hranu, hranu koja sadrži previše šećera, prejedanje, a naročito na sehuru. Za vreme sehura trebalo bi izbegavati i unošenje velikih količina čaja koji pojačava mokrenje , as mokraćom izlaze i vredne mineralne soli koje su potrebne organizmu tokom dana. Takođe, potrebno je izbegavati i komzumiranje cigareta, a ako niste u mogućnosti da se odviknete, redukujte njihovu konzumaciju - izjavio je Koluhiju za Klik.ba.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Postač bi za vreme sehura trebalo da konzumira hranu sa kompleksnim ugljenim hidratima, kako bi što kasnije ogladneo, a urme su odličan izvor šećera, vlakana, karbohidrata, kalijuma i magnezijuma. Bademi su bogati proteinima, vlaknima i imaju malo masnoće dok banane sadrže kalijum, magnezijum i ugljene hidrate.

- Potrebno je piti što više vode i voćnih sokova u vreme između iftara i odlaska na spavanje kako bi organizam regulisao nivo tečnosti na vreme - dodaje Koluhiju.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Plan ishrane za sehur:

1. Složeni ugljeni hidrati: integralni hleb, kaša ili žitne pahuljice, pirinač, krompir ili testenina

2. Proteini: jaja, meso, sir, mleko, jogurt, riba i mahunarke

3. Nezasićene masnoće: riba, hladno presovana ulja, neslani orašasti plodovi (orah, badem, kikiriki, lešnik ...) te semenke bundeve, suncokreta ...

4. Vitamini i minerali: salata i voće (svaki dan drugo voće kako bi se uneli svi potrebni nutrijenti)

5. Tečnost: voda (2 čaše) ili u kombinaciji sa razblaženim sokom

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Izbegavajte:

1. Piti previše kafe ili crnog čaja, jer dovode do dehidracije

2. Previše slanu hranu od koje se žedni, kao i pržene, masne i začinjene namirnice koje mogu izazvati gorušicu i otežati post

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • mama

    7. jun 2016. | 14:33

    Аха ево саћу ја ништа се не сикирајте

    Podelite komentar

  • mama

    7. jun 2016. | 14:32

    Ја имама мецу ништа од поста

    Podelite komentar