• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

ZDRAVLJE I LEPOTA SA PIJACE: Lekovita moć jagoda

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jagode su mirisno bobičasto crveno voće, koje se u pisanim zapisima prvi put spominje još pre 2.000 godina. Osim što su izvrsnog ukusa, jagode su izuzetno zdrave i mogu da spreče nastanak raznih bolesti

  • 0

Ukoliko niste alergični, evo sjajnih razloga da sebe što pre počastite poslasticom ovog izuzetno ukusnog sezonskog voća.

Bore

Vitamin C neophodan je telu da bi proizvodilo kolagen, koji ima ulogu da poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom da se proizvodnja kolagena sa starenjem smanjuje, da bi koža ostala mladolika i zdrava, veoma je važno unošenje namirnica koje su bogata vitaminom C. Osim vitamina C, elaginska kiselina je isto tako odlična kod sprečavanja prevremenog nastanka bora. Drugim rečima, jagode sadrže dva snažna borca protiv prevremenih znakova starenja.

Mršavljenje

Gubitak kilograma predstavlja jedan od najboljih načina da sprečite nastanak dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Jagode su niskokalorične, sadrže svega 28 kalorija u jednoj porciji, ne sadrže masti, a imaju male količine natrijuma i šećera. Jagode sadrže prirodne šećere, ali ih ima malo, 4 grama po porciji, a ukupna količina ugljenih hidrata jednaka je polovini kriške hleba. Pojedite činijicu i po jagoda i u sebe ćete uneti znatno manje kalorija nego što ih ima u grickalicama.

Trudnoća

Folna kiselina preporučuje se svim ženama koje žele da zatrudne, baš kao i onima koje već jesu u drugom stanju. Jagode u jednoj porciji sadrže 21mcg folne kiseline, koja je važna za razvoj deteta i prevenciju nastanka raznih poremećaja.

Rak

Elaginska kiselina prisutna je u crvenom voću i bobicama, uključujući maline, jagode, kupine i brusnice. Istraživanja su pokazala da se konzumiranjem jagoda može sprečiti nastanak raka dojke, jednjaka, kože, debelog creva, prostate i gušterače. Tačnije, elaginska kiselina sprečava širenje ćelija raka i može se vezati na ćelije izazivače tumora i tako sprečiti njihovo negativno delovanje.

Alchajmerova bolest

Što se tiče količine antioksidanasa u sebi, jagode spadaju u najbogatije voćke. Antioksidansi štite telo od slobodnih radikala koji su povezani sa preranim starenjem i raznim bolestima, uključujući i Alchajmerovu bolest. Antioksidasi imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprečavaju prerano starenje moždanih ćelija.

Kardiovaskularni sistem

Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utiču na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti.

Imunitet

Odličan su izvor vitamina C koji poboljšava zdravlje arterija i nadbubrežnih žlezda, kojima je vitamin C neophodan za pravilan rad. Možda će vas iznenaditi činjenica da samo 8 jagoda sadrži više C vitamina od jedne pomorandže. Jedna šoljica jagoda sadrži 51.2mg ovog vitamina, što je pola preporučene dnevne doze.

Oči

Antioksidativna svojstva jagoda smanjuju rizik od nastanka katarakte, koja može uzrokovati slepilo. Očima je neophodan vitamin C da bi se zaštitile od UV zračenja. Vitamin C takođe igra važnu ulogu u jačanju rožnice i mrežnice. Iako su neka istraživanja pokazala da visoke doze vitamina C mogu povećati rizik od nastanka katarakte, naučnici tvrde da se to odnosi na vitamin C iz suplemenata, a ne na vitamin C koji se dobija iz voća i povrća.

Holesterol

Prema istraživanjima, bolesti srca najčešći su uzročnik smrti. Srećom, jagode sadrže elaginsku kiselinu i flavonoide koji pozitivno utiču na zdravlje celokupnog kardiovaskularnog sistema. Smanjuju nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi, koji dalje uzrokuje začepljenje arterija. Također imaju protuupalna svojstva, čime značajno poboljšavaju zdravlje srca.

Krvni pritisak

U jednoj porciji jagoda se nalazi 134mg kalijuma koji reguliše krvni tlak i deluje kao zaštita od negativnog učinka natrijuma. Jagode pripadaju grupaciji najzdravije hrane za srce.

Sistem za varenje

Vlakna su neophodna za zdravlje probavnog sistema, a jagode u jednoj porciji sadrže 2g vlakana. Ukoliko u telo ne unosite dovoljno vlakana, može doći do zatvora i upale creva, što pogađa gotovo 50 odsto osoba starijih od 60 godina. Vlakna su odlična za sprečavanje nastanka dijabetesa tipa 2 jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti