Zašto se REN I MESO toliko dobro slažu?
Odvajkada je u našoj tradiciji običaj da se jača jela služe s renom. Nisu naši stari bili nimalo glupi – jer koren rena ne samo da je sam po sebi vrlo zdrava namirnica i ukusan začin, već i ima moć da učini da nam teška, slavska ili praznična hrana mnogo lakše padne na stomak.
Ljuti koren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba jesti što češće, a to posebno važi za dijabetičare i one koji konstantno osećaju umor. Koristi se i kao lek protiv začepljenja krvnih sudova, poboljšava varenje, a vrlo je cenjen i kao antiseptik i diuretik.
Specifičan ljut miris i ukus potiče od sastojka singrina, a ren sadrži i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide. Zbog svih ovih sastojaka poznavaoci narodne medicine ga preporučuju kao lek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume...

Najčešće se služi kao umak uz masna, jaka i kisela jela. Najbolji prijatelj mu je kuvana i pečena govedina, ali fenomenalno ide i uz jagnjetinu, ribu ili svinjsko pečenje.
Takođe, mladi ljudi obožavaju da u umak od rena umaču pohovano meso, pomfrit ili grickalice poput čipsa.
Jedina mana koju ren poseduje, jeste to što štipa oči dok se renda, pa ga je vrlo neprijatno spremati u kućnoj radinosti.
Na sreću, Dijamant je napravio gotovi “Preliv od majoneza sa dodatkom mariniranog rena”, umak koji možete da nosite svuda sa sobom i u omiljenom renu uživate u svakoj prilici.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kakva
Reklama uvijena u tekst!
Podelite komentar
Orao
Od svih tih umaka i soseva nekako mi je naj ukusnije prase sa raznja.
Podelite komentar
Pedja
Ide uz mnogo toga. Probajte ren u supu, super je.
Podelite komentar