Zašto se REN I MESO toliko dobro slažu?
Odvajkada je u našoj tradiciji običaj da se jača jela služe s renom. Nisu naši stari bili nimalo glupi – jer koren rena ne samo da je sam po sebi vrlo zdrava namirnica i ukusan začin, već i ima moć da učini da nam teška, slavska ili praznična hrana mnogo lakše padne na stomak.
Ljuti koren čisti organizam i ubrzava metabolizam, zbog čega ga treba jesti što češće, a to posebno važi za dijabetičare i one koji konstantno osećaju umor. Koristi se i kao lek protiv začepljenja krvnih sudova, poboljšava varenje, a vrlo je cenjen i kao antiseptik i diuretik.
Specifičan ljut miris i ukus potiče od sastojka singrina, a ren sadrži i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide. Zbog svih ovih sastojaka poznavaoci narodne medicine ga preporučuju kao lek za imunitet, protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume...

Najčešće se služi kao umak uz masna, jaka i kisela jela. Najbolji prijatelj mu je kuvana i pečena govedina, ali fenomenalno ide i uz jagnjetinu, ribu ili svinjsko pečenje.
Takođe, mladi ljudi obožavaju da u umak od rena umaču pohovano meso, pomfrit ili grickalice poput čipsa.
Jedina mana koju ren poseduje, jeste to što štipa oči dok se renda, pa ga je vrlo neprijatno spremati u kućnoj radinosti.

Na sreću, Dijamant je napravio gotovi “Preliv od majoneza sa dodatkom mariniranog rena”, umak koji možete da nosite svuda sa sobom i u omiljenom renu uživate u svakoj prilici.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Kakva
Reklama uvijena u tekst!
Podelite komentar
Orao
Od svih tih umaka i soseva nekako mi je naj ukusnije prase sa raznja.
Podelite komentar
Pedja
Ide uz mnogo toga. Probajte ren u supu, super je.
Podelite komentar