• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

ŠOKANTNO: Koka-kola i Pepsi sadrže alkohol!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnovije istraživanje koje su sproveli naučnici u Francuskoj pokazalo je kako popularna pića “koka-kola” i “pepsi-kola” u sebi sadrže tragove alkohola

  • 2

Ovo otkriće moglo bi jako da uznemiri sve one koji ova gazirana pića piju iz religijskih, zdravstvenih ili sigurnosnih razloga. Prema ispitivanju koje je proveo nacionalni institut za potrošače u Parizu, više od polovine pića ovih poznatih proizvođača sadrže tragove alkohola.

Među njima su i brend lideri “koka-kola” i “pepsi-kola”, dok jedino jeftinije zamene iz supermarketa ne sadrže etanol. Francuzi objavljuju kako je nivo alkohola vlo nizak i iznosi 10 mg po litru, što je otprilike 0,001 odsto alkohola.

Ipak, taj mali postotak dovoljan je da veoma razljuti milione pripadnika muslimanske vere koji redovno piju “kole” baš iz razloga što im njihova religija zabranjuje konzumaciju alkohola. Zabrinuti i ljuti biće, takođe, i svi oni trezvenjaci koji često piju gazirane napitke, kao i oni koji biraju ova piće kao alternativu alkoholu kada su za volanom.

- Moguće je da tragovi alkohola dolaze iz procesa pravljenja pića po tajnom receptu, no, “kola” pića su lagana i kao takva prepoznata od vlada zemalja u kojima se prodaju. Pariska džamija izdala je sertifikat u kojem jasno piše da naše proizvode mogu konzumirati članovi muslimanske zajednice – rekao je direktor “Koka-Kole” u Francuskoj Mišel Pepin.

Portparol “Pepsija” priznao je da neka pića mogu sadržati tragove alkohola zbog svih sastojaka koji se koriste, iako sam recept za izradu “Pepsi-kole” ne sadrži etanol.

Obe kompanije podsećaju da je po svojoj prirodi voće sklono fermentaciji i da je sasvim moguće da odatle potiče alkohol.

Inače, “koka-kolu” je izmislio Džon Pemberton 1886. godine i patentirao kao lek koji može da izleči sve od glavobolje do impotencije. Od tada je postala dominantno međunarodno piće i američka ikona prodavana u više od 200 država. Smatra se da glavni sastojci - kofein i šećer - mogu izazvati velike zdravstvene probleme. Svaka limenka ovog pića sadrži oko 10 kašičica šećera.

(Hercegovina.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Agan

    29. jun 2012. | 16:05

    Sta sve uvaljuju :@ :@ :@

    Podelite komentar

  • saaaavavavavav

    28. jun 2012. | 20:46

    ovo je jedna velika laz i neistina da je to istina ova pica bi bila zabranjena nesedajte na novinarske lazi klevete i patke....

    Podelite komentar