• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stiže pica koja je dobra za vaše zdravlje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Škotski nutricionist Majk Lin sa Univerziteta u Glazgovu i preduzetnik Doni Meklin proizveli su i na tržište plasirali, kako tvrde, prvu nutricionistički uravnoteženu picu

  • 0

Njihove pice sadrže 30 odsto dnevnih preporučenih vrednosti kalorija, proteina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala. Profesor Lin izjavio je da je do ideje o proizvodnji zdravih pica došlo iz čiste frustracije.

- Nedavno smo proučavali gotovu hranu koju proizvodi pet vodećih lanaca supermarketa u Škotskoj. Ta su jela beznadežno neuravnotežena. Imaju soli za ceo dan, zasićenih masti za celi dan ili više, a nekih drugih sastojaka koji organizmu trebaju nema uopšte. Niko ne vodi brigu o nutritivnim vrednostima – kazao je Lin.

Stoga su profesor i njegov finansijer, ostavivši osnovne sastojke pice istim i ne menjajući previše ukus, pronašli načina da u njoj smanje nivo soli, a povise količinu vitamina C, A i B12, ali i magnezijuma i kalcijuma, dodajući male količine crvenog bibera u sos od paradajza i morske trave u testo.

Jedan veliki britanski supermarket već je pristao da uvrsti njihove pice na svoje police, a Meklin pregovara i sa ostalim trgovinskim lancima. Pice će biti samo u smrznutom obliku, jer se nutritivni sastojci na taj način mogu bolje očuvati. S obzirom na to da je njihova pica nešto skuplja od ostalih, sledeća namera im je da snize cenu, a nakon toga da se posvete i ostalim vrstama brze hrane.

(Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti