• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

ODLIČAN MOTIV ZA DIJETU: Manje hrane produžava život

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako bismo u sebe unosili za 40 odsto manju količinu hrane, mogli bismo produžiti život za 20 godina

  • 0

Istraživači sa Instituta za zdravo starenje Univerziteta u Londonu razvili su tretman za koji veruju da će značajno smanjiti oboljevanja starijih ljudi. Oni istražuju kako genetika i način života mogu biti prilagođeni tako se da očekivanom trajanju ljudskog veka dodaju godine.

Oni tvrde da bolesti povezane sa starenjem, poput kardiovaskularnih oboljenja, kancera i neurodegeneracije, takođe mogu da se izbegnu. Tako je jedno od istraživanja pokazalo da se život pacova može produžiti za čak 30 odsto samo smanjenjem unosa hrane.

- Ako smanjite količinu hrane koju pacov jede za 40 odsto, on će živeti od 20 do 30 odsto duže. Dakle, u ljudskim godinama, to bi iznosilo oko 20. Isto se pokazalo na svim vrstama organizama, pa čak i labradorima – rekao je dr Pajper, vođa ovog istraživanja.

Naučnici takođe proučavaju voćne mušice koje dele 60 odsto gena sa ljudima i stare na sličan način. Već je dokazano da modifikovana ishrana može produžiti život i kod tih insekata i kod miševa.

Stručnjaci se nadaju da će takva kombinacija pomoći i da se produži ljudski životni vek. Oni su radili i na mutaciji gena kako bi produžili život nekim laboratorijskim životinjama.

(MojeZdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti