Krofne iz rerne: Najukusnije krofne koje ste ikada probali, a spremne su za tili čas

  • 4

Kada pomislimo na krofne vraćamo se u detinjstvo i svi oni mirisi bude u nama žudnju da što pre smažemo neku slasnu krofnu.

Ukoliko vas od pravljenja krofni odvraća pomisao na dugo stajanje pored šporeta i pečenje u šerpi punoj ulja, imamo za vas savršeni recept koji je nešto potpuno drugačiji.

Prave domaće krofne vraćaju nas u detinjstvo. Foto: Jelena Petrović

Potrebno vam je: 600gr brašna za fino pecivo i kolače, 150gr šećera, 5 jaja, 120ml mleka, 150gr istopljenog maslaca, i kocka svežeg kvasca, sok od jednog limuna, malo rendane kore pomorandže, jedan vanilin šećer, malo soli, marmelada za punjenje i šečer u prahu.

U toplom mleku izmrvite kocku kvasca i dodajte kašiku šećera. Ostavite da zapeni i istopite maslac koji zatim ostavite da se malo prohladi. U veću posudu dodajte brašno, šećer, vanilin šećer, narendanu koru pomorandže, sok od limuna i maslac. Mikserom mutite testo dodavajući jedno po jedno jaje. Na kraju dodajte malo soli i ostavite testo da naraste. Rernu uključite na 180 stepeni.

Pečene krofne imaju mnogo manje ulja u sebi od prženih. Foto-ilustracija: Pixabay.com

Dva pleha obložite papirom za pečenje i naraslo testo prespite na brašnom posutu površinu. Razvucite testo na debljinu od 3 do 4 centimetra i čašom vadite krofne koje ćete potom ređati u pleh. Ostavite krofne na toplom pokrivene krpom i neka tako odstoje 20-ak minuta. Pecite ih 15 do 20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju, a kada se malo prohlade punite ih nadevom po želji i valjajte ih u šećer u prahu.

Nakon pečenja, krofne su mekane i nisu masne kao one koje se prže i koje povrh svega imaju hrskavu ili tvrdu koricu. Nema više nepotrebnog stajanja i okretanja, opekotina od vrelog ulja i mnogo masnoće.

(Telegraf.rs/recepti-kuhanje-zanimljivosti.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Mihailović

    7. februar 2019. | 17:29

    A na slikama krofne pečene u ulju, vide se rubovi koliko su bile potopljene u ulju...

    Podelite komentar

  • ivana

    10. februar 2019. | 14:08

    pravila sam ih,ali nisu krofne dok se ne isprze na ulju

    Podelite komentar

  • sneza

    17. februar 2019. | 10:22

    Kao neke pogacice nije to to

    Podelite komentar