3 recepta za omiljena jela Pavla Vuisića: Musaka od patlidžana, jagnjeća kapama i pita od kajsija
MUSAKA OD PATLIDŽANA
Sastojci za recept:
3 veća patlidžana
3 jaja
1 šolja brašna
500 grama mlevenog mesa
1 glavica luka
1 paprika
1 paradajz
so po želji
biber
mešavina začina
beli luk
peršun ili origano
Za preliv:
2 jajeta
1 čaša pavlake za kuvanje
malo soli
biber
Priprema:
Ogulite patlidžan i isecite ga na kolutove. Posolite ga i prelijte vodom i neka tako stoji 10 minuta. Procedite i začinite mešavinom začina.
Umutite tri jajeta, pa svaki kolutić uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja. Pržite u vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane.
Na malo ulja ispržite glavicu sitno seckanog luka, dodajte i sitno seckanu papriku, pa meso.
Kada se meso isprži, dodjate sitno seckani, oljušteni paradajz, mešavinu začina, so, biber i po želji ostale začine.
Dinstajte kratko, pa sklonite sa vatre.
U pleh porešajte red pohovanih patlidžana, pa preko stavite polovinu smese od mesa i povrća.
Prekrijte smesu drugim slojem patlidžana, pa preko ostatak mesa.
Prekrijte još jednim redom patlidžana, a potom umutite preliv od jaja i pavlake (začini po želji), pa prelijte preko.
Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta dok ne porumeni.
JAGNJEĆA KAPAMA
Sastojci:
1 kg jagnjetine (od grudi ili buta, vrat, plećka)
200 g luka
200 g mladog luka
300 g paradajz-pirea
100 g masti
5 g aleve paprike
1 beli luk
2 dl kiselog mleka ili pavlake
100 g brašna
300 g spanaća
20 g soli
4 dl vode
1/4 kocke za supu
Priprema:
Jagnjetinu isecite na osam delova, operite i prosušite krpom, posolte, pospite brašnom, pa je u 50 grama vrele masti propržite da dobije rumenu boju i izvadite iz masti.
Luk sitno naseckajte i na drugom delu masti takođe propržite do zlatno-žute boje, piše Lepa & srećna.
Dodajte sitno seckane peršun i beli luk, pa i to malo propržite. Dodajte vodu i kocku za supu, i sve kuvajte 10 minuta. Ubacite proprženo meso, paradajz, poklopite i polako dinstajte 40 minuta.
Spanać očistite, operite i dobro ocedite. Mladom luku odsecite vrhove listova, a ostatak isecite na 2,5 cm duge štapiće, pa na ugrejanoj masti u kojoj se pržilo meso pržite 3 minuta uz lagano mešanje.
Dodajte oceđen spanać, prevrćite lopaticom i pržite još 3 minuta. I to dodajte mesu i dinstajte lagano još 25 minuta. Pred posluživanje prelijte kiselim mlekom ili pavlakom.
PITA SA KAJSIJAMA
Sastojci:
20 komada kora za pitu
1 kg očišćenih kajsija
15 kašika šećera
15 kašika pudinga od vanile
1 dl ulja
50 g šećera u prahu
Priprema:
Oprati kajsije i izvaditi koštice. Odvojiti 5 puta 200 grama u činiju, sipati puding, a u drugu ulje.
Kore odvojiti pet puta po četiri komada.
Ređajte kore, svaku od četiri kore premazati uljem i ređati jednu preko druge, a na četvrtu staviti jedan deo kajsija, pa preko njih puding, preko pudinga šećer.
Preklopiti bočne strane po 1cm prema sredini i polako formirati rolat.
Isto uradite i sa ostalim korama.
Rolate ređajte u podmazan pleh, a u posudu sa uljem dodajte pola šoljice vode i premažite rolate.
Zagrejte rernu na 250 stepeni, pa stavite pitu da se peče, a posle 10 minuta smanjtie temperaturu na 200 stepeni i pecite dok porumeni.
Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom, pustite da se malo prohladi, secite komade po želji i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
qq
Bravo. Pored politickih zamlata i olosa iz rijalitija napokon nesto lepo i pametno. Nastavite sa ovakvim clancima i od drugih glumaca em sto je lepo podsetiti se na njih em i naucimo da spremamo neka lepa i ukusna jela.
Podelite komentar
Zvele
Napokon nesto normalno da objavite jedan je Pavle legenda .Paja Čutura
Podelite komentar
Djox
Bravo za tekst! Jos ovakvih molim vas! Pozdrav redakciji,najbolji !!
Podelite komentar