![Danilo Bata Stojkovic, svadbarski kupus Danilo Bata Stojkovic, svadbarski kupus](https://xdn.tf.rs/2019/07/21/danilo-bata-stojkovic-svadbarski-kupus-670x447.jpg)
Spremite omiljeno jelo Bate Stojkovića: Rođeni Beograđanin je uživao u receptu iz centralne Srbije
Iako rođeni Beograđanin, Danilo Bata Stojković je u tinejdžerskom periodu često odlazio kod brata Živorada na Goč, pa i ne čudi što je najviše voleo da jede specijalitete ovog kraja poput gočkog sira, svadbarskog kupusa, čvaraka i, naravno, roštilja.
Kokliko je voleo ovaj kraj svedoči i činjenica da letnja pozornica u Vrnjačkoj Banji, na kojoj se održava Festival filmskog scenarija, od 2010. godine nosi ime „Danilo Bata Stojković“, a na njoj je i otkrivena spomen ploča ovom glumcu. Od 2010. godine u Vrnjačkoj Banji počeli su da se održavaju i „Dani Danila Bate Stojkovića“ koji će počinjati svake godine 11. avgusta, na dan njegovog rođenja.
U nastavku ćemo vam podeliti recept za tradicionalni srpski svadbarski kupus koji je u kafani, odnosno svojoj drugoj kući, Bata najviše voleo da jede uz proju.
![Kiseli Kupus Kiseli Kupus](https://xdn.tf.rs/2019/03/10/shutterstock366448910-460x0.jpg)
Recept za svadbarski kupus:
2kg kiselog kupusa
pola kilograma svinjskog mesa od plećke
pola kilograma junećeg mesa od buta
pola kilograma suvih, mesnatih rebara
pola kilograma suve slanine
1 veća glavica crnog luka
4 veća češnja belog luka
1 puna kašika masti
1 kašika aleve paprike
biber u zrnu
lovorov list
voda
Priprema:
Da biste ga kuvali na pravi srpski način potrebno je da to uradite u zemljanom loncu. Ako je to pak, nemoguće onda posudu u kojoj se kupus kuva dobro povezali alu folijom.
U manjoj posudi rastopiti mast. Dodati sitno iseckani luk da se proprži. skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati.
Kiseli kupus iseći na krupne komade. Lonac premazati mašću, a na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka.
Red kupusa, red proprženog luka sa alevom paprikom, pa red mesa. Dodati poneko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa pokriti većim listom kupusa.
Složeni kupus naliti vrelom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Smanjiti temperaturu da jelo vri. Kuvati tako četiri sata.
Svadbarski kupus najbolje je poslužiti sa projom, a uz njega se najbolje slaže tzv. crnogorska proja.
![Projanica, vodeničar Miroslav Cicić, Kragujevac Projanica, vodeničar Miroslav Cicić, Kragujevac](https://xdn.tf.rs/2015/12/31/projanica01-460x0.jpg)
Recept za crnogorsku proju:
1 kafena šoljica brašna
2 kafene šoljice kukuruznog brašna
pola kašičice soli
1 jaje
1 prašak za pecivo
pola šoljice ulja
2 šoljice jogurta
1 šoljica gazirane mineralne vode
*dodati sir po želji
Promešajte sve sastojke zajedno i izručite smesu u pleh. Pecite 10 minuta na 250 stepeni, pa još 20 minuta na 220.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Adidas slanina iz Užica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Marko cg primorje
Ovo je bio glumac prva klasa kako me je on nasmijavao pa i dan danas gledam njegove filmove i placem od smijeha
Podelite komentar
Jovan
To nije crnogorska proja već projara, i crnogorska je koliko i Beograd.
Podelite komentar
FANTOM
A sekelj gulas ste zaboravili! Uz ovoloko mesa kupus nije bio potreban! Bolje da ste ga ostavili zecevima a i volovima kad razvale ogradu. Danas uz dva kila mesa ide deset kila kupusa jer visina standarda propisuje razmer!
Podelite komentar