Najukusnije je "na kašiku": Omiljeno jelo Steva Karapandže je tradicionalni srpski specijalitet

  • 20

Veliki majstor kulinarstva Stevo Karapandža u toku svoje višedecenijske karijere osmislio je na hiljade recepata, ali jelo u kojem najviše uživa zapravo je vrlo jednostavno.

pasulj Foto: Pixabay.com

Mada je imao prilike da isproba najegzotičnije specijalitete iz celog sveta, legendarni šef i najpopularniji TV kuvar iz vremena stare Jugoslavije otkrio je da on i njegova supruga zapravo najviše vole jela na kašiku. A specijalitet kojeg nikad ne može da se zasiti jeste jelo koje se makar jednom mesečno nalazi na srpskim trpezama - čorbast pasulj.

- Volim jela na kašiku, a pasulj mi je favorit, sve bih dao za njega - izjavio je jednom prilikom i dodao da često skuva pun lonac pasulja koji zajedno sa suprugom gustira puna tri dana.

Ukoliko je i vama ovo omiljeno jelo, evo kako da ga pripremite...

Namirnice: 

450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)

2 šargarepe

2 glavice crnog luka

1 struk praziluka

2 lovorova lista

300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)

1 kašičica crvene mlevene paprike

1/2 kašičice mlevenog bibera

1 kašika biljnog začina

2 kašike brašna

30 ml ulja

po ukusu soli

Priprema: 

Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Iseckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i 2 lovorova lista.

Očistiti i naseći šargarepe, propržiti s lukom, pa dodati pasulju. Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.

Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku. Zagrejati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagoro. Prohladiti, pa dodati mlevenu papriku. Dobro promešati i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još 5 minuta i isključiti.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • CVele

    23. avgust 2019. | 14:50

    Da to je pravi recept sve ostalo je bleda kopija

    Podelite komentar

  • Mare1

    23. avgust 2019. | 18:36

    Karapandza jedan od srecnih koga Srbi cene .

    Podelite komentar

  • CHE

    23. avgust 2019. | 15:50

    TOOOOO KRALJUUUUUUUUUUUUUUUU🍛🥘🥣🍲🌶🌶🌶🌶🌶🌶

    Podelite komentar