• 17
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je pravi tradicionalni recept za AJVAR koji dolazi sa juga Srbije i nema konkurenciju

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Polako kreće onaj period u godini kada će gotovo svi sokaci imati dobro poznati miris zimnice.

  • 17

A zimnice bez ajvara nema. Međutim, ako pravite ajvar onda neka to bude baš pirotski ili leskovački, što bi se reklo - pravi srpski!

Pogledajte šta je potrebno da biste napravili najukusniju i autentičnu srpsku zimnicu.

Potrebno je:

10 kg crvene paprike kvalitetne (kurtovka)

2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu

1l ulja

1-2 kašike esencije ili sirće,

beli luk,

so

Zimnica, ajvar, paprika Foto: Telegraf

Priprema:

Papriku lepo oprati, osušiti krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavljati u najlon kese i vezati da se paprika malo poduspari kako bi se lakše ljuštila.

Papriku ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke.

Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi, koja je na nekoj kofi, kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti preko noći.

Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise.

Sutradan papriku samleti na mašini za meso (neko papriku i cepka).

Pečenje paprika, priprema ajvara Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.

Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne postigne željenu gustinu.

Kada varjačom prođete kroz ajvar na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre dodati 1-2 kašike esencije i promešati.

Neko ukuvanom, gotovom ajvaru, dodati konzervans (kesice od 10).

Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni.

Tegle puniti kašikom, povremeno izlupati kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići.

Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na mračno mesto.

Pravi domaći, južnjački ajvar, je bez ikakvih dodataka, paradajza, plavog patlidžana, samo od kvalitetne paprike.

VIDEO: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Butulah

    27. avgust 2019. | 16:26

    2kg ljutih papričica! Bila bi premnogo i jedna da je zglavna ha ha

    Podelite komentar

  • D. M.

    27. avgust 2019. | 16:33

    Između potrebno je i priprema negde vam se zagubio beli luk! Šta da radimo sa njim?

    Podelite komentar

  • Nije

    27. avgust 2019. | 16:52

    Bez 4 kg patlidzana na 10 kg paprika ne valja.

    Podelite komentar