Ovo je pravi tradicionalni recept za AJVAR koji dolazi sa juga Srbije i nema konkurenciju
A zimnice bez ajvara nema. Međutim, ako pravite ajvar onda neka to bude baš pirotski ili leskovački, što bi se reklo - pravi srpski!
Pogledajte šta je potrebno da biste napravili najukusniju i autentičnu srpsku zimnicu.
Potrebno je:
10 kg crvene paprike kvalitetne (kurtovka)
2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu
1l ulja
1-2 kašike esencije ili sirće,
beli luk,
so
![Zimnica, ajvar, paprika Zimnica, ajvar, paprika](https://xdn.tf.rs/2017/10/13/zimnica-ajvar-paprika-3-460x0.jpg)
Priprema:
Papriku lepo oprati, osušiti krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavljati u najlon kese i vezati da se paprika malo poduspari kako bi se lakše ljuštila.
Papriku ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke.
Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi, koja je na nekoj kofi, kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti preko noći.
Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise.
Sutradan papriku samleti na mašini za meso (neko papriku i cepka).
![Pečenje paprika, priprema ajvara Pečenje paprika, priprema ajvara](https://xdn.tf.rs/2014/10/12/Tan2014-10-12_154923270_11-460x0.jpg)
Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.
Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne postigne željenu gustinu.
Kada varjačom prođete kroz ajvar na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre dodati 1-2 kašike esencije i promešati.
Neko ukuvanom, gotovom ajvaru, dodati konzervans (kesice od 10).
Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni.
Tegle puniti kašikom, povremeno izlupati kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići.
Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na mračno mesto.
Pravi domaći, južnjački ajvar, je bez ikakvih dodataka, paradajza, plavog patlidžana, samo od kvalitetne paprike.
VIDEO: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Butulah
2kg ljutih papričica! Bila bi premnogo i jedna da je zglavna ha ha
Podelite komentar
D. M.
Između potrebno je i priprema negde vam se zagubio beli luk! Šta da radimo sa njim?
Podelite komentar
Nije
Bez 4 kg patlidzana na 10 kg paprika ne valja.
Podelite komentar