Ovo je pravi tradicionalni recept za AJVAR koji dolazi sa juga Srbije i nema konkurenciju
A zimnice bez ajvara nema. Međutim, ako pravite ajvar onda neka to bude baš pirotski ili leskovački, što bi se reklo - pravi srpski!
Pogledajte šta je potrebno da biste napravili najukusniju i autentičnu srpsku zimnicu.
Potrebno je:
10 kg crvene paprike kvalitetne (kurtovka)
2 kg ljutih crvenih papričica, po ukusu
1l ulja
1-2 kašike esencije ili sirće,
beli luk,
so

Priprema:
Papriku lepo oprati, osušiti krpom i peći sa svih strana. Pečenu vruću papriku stavljati u najlon kese i vezati da se paprika malo poduspari kako bi se lakše ljuštila.
Papriku ošuštiti pažljivo, odstraniti i peteljke i semenke.
Oljuštene stavljati u rešetkastu posudi, koja je na nekoj kofi, kako bi se paprika lepo ocedila od vode i ostaviti preko noći.
Paprika može i da stoji u mrežastim džakovima koji vise.
Sutradan papriku samleti na mašini za meso (neko papriku i cepka).

Staviti u veliku šerpu sa 1/2 l ulja. Stalno mešati da ne zagori, jer je velika količina.
Na pola kuvanja, upržiti drugu polovinu ulja, ulje da bude vrelo, dodati ajvaru i nastaviti sa mešanjem dok se ajvar ne skuva, ne ispari sva preostala voda i ne postigne željenu gustinu.
Kada varjačom prođete kroz ajvar na dno šerpe treba da ostane trag. Pre nego što šerpu skinete sa vatre dodati 1-2 kašike esencije i promešati.
Neko ukuvanom, gotovom ajvaru, dodati konzervans (kesice od 10).
Promešati i vruć ajvar stavljati u vruće tegle zagrejane u rerni.
Tegle puniti kašikom, povremeno izlupati kašikom ajvar u tegli, dok ih punite, kako ne bi ostali mehurići.
Tegle zatvoriti vrućim poklopcima i odložiti na mračno mesto.
Pravi domaći, južnjački ajvar, je bez ikakvih dodataka, paradajza, plavog patlidžana, samo od kvalitetne paprike.
VIDEO: Probali smo ajvar vredan 50.000 dolara
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Butulah
2kg ljutih papričica! Bila bi premnogo i jedna da je zglavna ha ha
Podelite komentar
D. M.
Između potrebno je i priprema negde vam se zagubio beli luk! Šta da radimo sa njim?
Podelite komentar
Nije
Bez 4 kg patlidzana na 10 kg paprika ne valja.
Podelite komentar