Tajne posne ishrane monaha i recept za posne čvarke otkriva Srbin, koji je boravio na Svetoj Gori

 
 ≫ 

Komentari

  • Savo

    23. april 2021. | 23:13

    7. Монаси су се такође одрекли многих других телесних задовољстава као што су цигарете, алкохол (пију вино умерено), разни други стимуланси, немају готово никакав стрес, а од свега је најважније то што су се одрекли и вођења љубави, дакле потомства. За све људе који желе да имају децу, за оне који су у развоју и за оне који су изузетно физички активни управо је то један од главних разлога за уносом довољне количине животињских масти и протеина. 8. Монаси дакле већину хране производе, сакупљају и припремају сами и јако пазе да не једу рафинисану храну, а такође сакупљају и лековито биље, печурке и припремају од њих чајеве, тинктуре, креме... 9. Слажем се да је повремен пост одличан и да људи не посте довољно. Пост је врста гладовања, а гладовање по многим истраживањима не само што продужује живот, већ и лечи и обнавља организам. 10. Рецепт за посне чварке ми се не допада због кикирикија који је чест алерген због низа разлога и туне коју избегавам јер често садржи превише живе, али верујем да се могу искористити и неке друге намирнице.

    Podelite komentar

  • Savo

    23. april 2021. | 23:13

    5. Што се тиче протеина, не уносе довољно свих аминокиселина. Таурин, карнитин, карнозин, ансерин се налазе искључиво у црвеном месу, те иако протеини нису најбољи извор енергије, ове аминокиселине помажу телу да боље сагорева масти и угљене хидрате за енергију. Таурин је полуесенцијална аминокиселина и даје нам енергичност и ону природну агресивност и динамичност коју сви мање или више поседујемо. Баш из тог разлога уз Б6, Б12, витамин Ц, кофеин и шећер и јесте готово увек састојак енергетских напитака. 6. Многи људи имају разне здравствене проблеме физичке и/или психичке природе, па се надају да ће их молитва и вера излечити, што у некој мери вероватно и јесте могуће и може да помогне, али је још важније уносити нутритивно богату и здраву храну, бити физички активан, довољно се излагати Сунцу, бити на свежем ваздуху, пити незагађену воду, а монаси већину тога имају јер су манастири готово увек у крајевима који су скривени од свих великих загађивача као што су фабрике, путеви, насеља...

    Podelite komentar

  • Savo

    23. april 2021. | 23:11

    Многи људи узимају монахе и њихов начин исхране и живота као идеалне за дуг живот и добро здравље. Одмах морам да напоменем да то није сасвим тачно и добро за већину људи, а ево и због чега: 1. Неки људи тврде да монаси једу претежно биљну храну, што углавном и јесте тачно, али исто тако једу и мању или већу количину животињске хране. у току поста мед, рибу, морске плодове, пужеве, шкољке дозвољеним данима, а мрсним данима и месо, млечне производе и јаја. У Хиландару можда месо не једу уопште (патријарху Павлу је омиљено месо била јагњетина), мада у суштини и риба је месо. 2. Дакле ако не једу довољно пужева и шкољки готово је немогуће да уносе довољно цинка. За оптимално здравље битно је да однос цинка и бакра буде 20:1, а минимум 15:1 у корист цинка. Цинк се у том односу може добити само ако се једу црвено месо, шкољке и пужеви, док бакра има у готово свој биљној храни, као и у јетри где се и складишти. Тако да ако не уносите довољно цинка, не претерујте ни са бакром. 3. Проблематично је и гвожђе пошто не уносе довољно хем гвожђа, мада уносе доста нехем гвожђа и намирнице богате витамином Ц, лук и неке зачине који појачавају искористивост истог. 4. Монаси немају превише физичких активности високог интензитета, па им је потреба за мастима које дају дуготрајну енергију и издржљивост мања, а такође им треба и мање протеина. Активности које упражњавају су лепо испланиране, готово увек ниског интензитета и имају молитву, оброке и рад увек у исто време.

    Podelite komentar

  • Zola

    5. januar 2020. | 16:30

    Ja da imam para za sabljarke i tune postio bi non stop.

    Podelite komentar

    • 5. januar 2020. | 17:47

      Uros

      @Zola

      Svako moze da posti, SVAKO. I to nije nikakav luksuz. Niko ne trazi od nas da jede sabljarke i orade, zivimo na rekama i recne ribe koliko hoces...

      Podelite komentar

  • Petar

    5. januar 2020. | 16:08

    Ovi komentari predstavljaju svu bedu srpskog naroda. Niko ne treba da se pita zašto nam se sve ovo dešava...Nema stvari oko koje će se Srbi složiti...

    Podelite komentar

  • Logika

    5. januar 2020. | 13:11

    Ako si raspoložan, sve ti je lepo, ako ti je srce ubiveno u pojam, ništa ti nije ukusno.

    Podelite komentar

  • Gr1

    5. januar 2020. | 12:15

    Obavezno je mešati sa desna na levu stranu, jer je tada jelo ukusnije.

    Podelite komentar

  • Neko

    5. januar 2020. | 12:13

    Sveta gora. Mesto duhovnosti i odricanja od materijalnog. Ovaj je bio tamo, naucio nekoliko recepata i sada ladno gleda da zaradi na tome. Kakvo nepostovanje?!?!

    Podelite komentar

    • 5. januar 2020. | 12:39

      Natalia

      @Neko

      Moram da vam odgovorim na komentar i stavim do znanja da se kod ovog čoveka jede i pije bez cenovnika a ko želi i ko koliko ima ostavi za prilog . Nemojte osuđivati bez potrebe.

      Podelite komentar

    • 5. januar 2020. | 14:09

      Petar

      @Neko

      Ime ti je NIKO a prezime NIŚTA.Isprati malo kanal o kuvanju(ADSL na 125kanalu)gde Neśa travka ima svakodnevnu emisiju o ,,nekoliko,,recepata pa o "nepostovanju"svom

      Podelite komentar

  • Нишлије

    5. januar 2020. | 12:10

    Кад год сам отишо,увек је нажалост било затворено!

    Podelite komentar

    • 5. januar 2020. | 13:15

      Kk

      @Нишлије

      Zato sto je potrebno da predhodno tražite i dobijete blagoslov za posetu i boravak. A, na dan dolaska preuzmete dozvolu za boravak na Svetoj Gori.

      Podelite komentar

    • 27. mart 2020. | 18:13

      Мики

      @Нишлије

      Да би отишао на Хиландар треба ти допуштење односно дозвола братства манастира и власти са Атоса,иначе по коментарима бих рекао да као народ нисмо достојни задужбине Стефана Немање и Светог Саве!

      Podelite komentar

  • Marko

    5. januar 2020. | 12:06

    Covek prica takve budalastine da je to strasno. Naravno da je covek predodredjen da jede meso.Da nije ne bi imao zube vec bi ko svi prezivarii. Znaci sve umerene

    Podelite komentar

  • Simce

    5. januar 2020. | 12:04

    Evo odoh u prodavnicu da kupim snicle od sabljarke🤣🤣🤣🤣

    Podelite komentar

  • Нишлије

    5. januar 2020. | 12:02

    Ја кад год сам отишо,увек је нажалост било затворено!

    Podelite komentar

  • Asim

    5. januar 2020. | 12:02

    Kuvaru crno vino ne postoji. Ovaj ne zna sta prica

    Podelite komentar

  • Нишлије

    5. januar 2020. | 11:52

    Ја кад сам отишо увек је било затворено!

    Podelite komentar

  • Ljubisa Nikolic

    5. januar 2020. | 11:30

    Konacno jedan pravi tekst, u moru kica i sunda!

    Podelite komentar

  • Jakov M.

    5. januar 2020. | 11:08

    Je li istina ono sa buretom i rupom?

    Podelite komentar

    • 5. januar 2020. | 13:15

      Neobavešten

      @Jakov M.

      Koje

      Podelite komentar