Italijanski kuvari otkrivaju najčešću grešku koju pravimo kod pripremanja sosa za bolonjeze
Špagete bolonjeze jedan je od najpoznatijih svetskih jela od testenine, a tajna je u tome da Italijani ovaj sos zapravo uopšte ne jedu sa špagetama.
Uz bolonjeze sos od mlevenog mesa i paradajza, Italijani bi poslužili drugačiji tip testenine kao što su pene, fusili, školjke ili testeninu nalik cevčicama koje mogu na sebi da zadrže preliv i meso.
![makarone, pasta, testenina makarone, pasta, testenina](https://xdn.tf.rs/2019/04/25/pasta-30665101920-460x0.jpg)
Idealna testenina za bolonjeze sos su taljatele ili fetučine.
Krupniji oblici testenine bolje idu uz guste i jake prelive, dok tanji oblici, kao što su špagete, najbolje idu uz lagane, krem prelive.
![Pasta rezanci sa cvarcimaX Pasta rezanci sa cvarcimaX](https://xdn.tf.rs/2017/05/12/Pasta-rezanci-sa-cvarcimaX-460x0.jpg)
Kao i za sva jela i za ovo postoje mnoge varijante, ali osnova bolonjeza je sos pravljen od mlevenog junećeg mesa i paradajza kojim se prelivaju špagete.
Da bi ovaj sos bio jedinstven u njega dodajemo mirise i arome koji ga čine jedinstvenim.
Ovo je recept pravih Italijanki koje su ga dobile od svojih majki i baki.
Sastojci:
- 1 kg mlevenog junećeg mesa
- 1 glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 2 konzerve paradajz pelata
- Pola litre paradajza u tetrapaku
- 3 karanfilića
- Šaka iseckanog svežeg bosiljka ili kašika sušenog
- Kašika putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po želji
Priprema:
Luk iseckati i propržiti na maslinovom ulju i puteru dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso i čenove belog luka (ne seckati ih) i sve zajedno pržiti. Kada je meso pečeno dodati pelat i sok od paradajza, kafanfilić, so, biber.
Dobro promešati pa ostaviti da se kuva još neko vreme. Na kraju kuvanja dodati iseckani bosiljak.
(Telegraf.rs/B.K.)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Wtf
I malo crvenog vina se doda ..😊😊😊👏
Podelite komentar
Steeven
Sve to bih menjao za dobar gulaš s domaćim rezancima.
Podelite komentar
Goksi
U Italiji nikad niko nije cuo za spagete Bolonjeze. To jd samo izmisljen naziv, smislen od Knorr proizvodjaca.
Podelite komentar