U praznu dzezvu se sipa kafa i stavi na vrucu ringlu dok kafa ne pocne da dimi i oseti divan miris, promesa se i lagano se dolije vruca voda, mesajuci, a onda seceka da provri i to je to... Kolicina kafe i vode, po zelji, obicno jedna puna kasicica kafe na soljicu vode...
Upravo tako...Ako se neko pitao šta znači ono u pjesmi"kafu mi,draga,ispeci..."to je zbog ovog načina pripreme i u centralnoj Bosni se i kaže "ispeći"a ne skuvati kafu
Kafu su počeli da kuvaju i piju oni “turci” koji su bili u Meki i okolini na (verskom) školovanju - mule, imami ... i derviši koji su službovali na dvoru sultana i granicama turskog sultanata.Tada je kafa bila skupa za obične i siromašne podanike otomanskog sultanata.Kafu su pili kao stimulans.—-Ko poznaje istoriju otomanskih osvajanja, zna da su kafu pili na Balkanu i srednji evropi, od kraja 17. veka.U Italiju i Austriju je ušla preko Venecije i Beča - trgovinom, mnogo kasnije. A kasnije (u 19. veku) se proširila na “ceo” svet.
Previše komplikacija. Sipa se voda, sa šećerom ili bez, zagreje do pred ključanje, doda kafa, promeša i čeka tik do početka ključanja. Sipa se u šoljicu, sačeka 3 minuta i onda može da se pije.
Porijeklo kafe je iz caratva“Kafa“ danasnja Somalija(Eritrea)Pila sam pravu Eritrejsku kafu. Oni prze odmah melju i prave kafu u ibriku od terakote, pije se iz fildzana a dok se kafa pije na tacni je zapaljen tamjan. Zao mi je da vam tu ceremoniju i taj okus kafe uz miris tamjana nemogu prenijeti. Nema nista ljepse.To je prava kafa,Arapi a posle i Turci su kafu unijeli u svoju kulturu.
Dooobra tema.
Crnu NASHU kafu smo zaboravili pripremati, kao i sve u zivotu, komplikujemo do zla boga.
Kovein, kodein, aromati, i stotinak supstanci koji deluju, uglavnom, pozitivno - ne bismo trebali ŠOKIRATI: ovo kljucalu vodu, odmanjivanje, stavljanje kafe, dokuvavanje...
Da bi kafa bila dobar stimulans, uraditi ovako: u hladnu vodu staviti odgovarajucu kolicinu kafe i kuvati - ako cemo za stimulisanje - do pred kljucanje, ako kao lek - za niski pritisak, malaksalost, proliv - da kljuca oko pola minuta.
Secer uvek staviti na kraju.
Kafu ne piti vrucu, sacekati da se ohladi na ispod 50°C.
Tako cemo imati ukusno i stimulativno delovanje ekstrata kafe, a necemo ostecivati usnu duplju, jednjak, zeludac i duodenum!
Lux
Не пијемо турску него домаћу. Поздрав из Републике Српске.
Podelite komentar
Loki
@Lux
Ako si ti tamo opterecen pa i od kafe pravis politiku ostavi nas druge da uzivamo.
Podelite komentar
balkanski špijun
U praznu dzezvu se sipa kafa i stavi na vrucu ringlu dok kafa ne pocne da dimi i oseti divan miris, promesa se i lagano se dolije vruca voda, mesajuci, a onda seceka da provri i to je to... Kolicina kafe i vode, po zelji, obicno jedna puna kasicica kafe na soljicu vode...
Podelite komentar
Drina
@balkanski špijun
Upravo tako...Ako se neko pitao šta znači ono u pjesmi"kafu mi,draga,ispeci..."to je zbog ovog načina pripreme i u centralnoj Bosni se i kaže "ispeći"a ne skuvati kafu
Podelite komentar
534
Ženo, kafa. Ja to tako spremam.
Podelite komentar
E...
@534
I nije bitno da li je uvela voda... 😀 😀 👋
Podelite komentar
...
@534
Sve se plasim da je obrnuto, zeno gotova kafa...😀😀
Podelite komentar
KimDzong
Turci piju caj,kakva kafa?
Podelite komentar
Realista
@KimDzong
Kafu su počeli da kuvaju i piju oni “turci” koji su bili u Meki i okolini na (verskom) školovanju - mule, imami ... i derviši koji su službovali na dvoru sultana i granicama turskog sultanata.Tada je kafa bila skupa za obične i siromašne podanike otomanskog sultanata.Kafu su pili kao stimulans.—-Ko poznaje istoriju otomanskih osvajanja, zna da su kafu pili na Balkanu i srednji evropi, od kraja 17. veka.U Italiju i Austriju je ušla preko Venecije i Beča - trgovinom, mnogo kasnije. A kasnije (u 19. veku) se proširila na “ceo” svet.
Podelite komentar
Boža zemunac
Neka neko naruči Tursku kafu kod naše braće Grka. Ha ha ha.
Podelite komentar
Zvele
@Boža zemunac
I batine mu ne ginu....
Podelite komentar
BigFoot
Previše komplikacija. Sipa se voda, sa šećerom ili bez, zagreje do pred ključanje, doda kafa, promeša i čeka tik do početka ključanja. Sipa se u šoljicu, sačeka 3 minuta i onda može da se pije.
Podelite komentar
Zox
@BigFoot
Pa I to tvoje je previse komplikovano 😂😂
Podelite komentar
xxxx
Tradicionalni način je da se u dzezvu stavi voda i kafa i onda na laganoj vati uskuva, dobije se mnogo jači ukus, miris i lepa krema
Podelite komentar
turska, turska, turska
Samo, turska, turska, turska, ama kafa ko kafa...
Podelite komentar
kulin
@turska, turska, turska
Bas tako ali mi smo navikli da sve prekrstimo pod turski, kao naprimer sto smo i djordja petrovic prekrstili u karadjordjevic 😬😬😬 sramota
Podelite komentar
Radnik
Da li može da se prestane sa tim turska kafa? OVO JE SRBIJA I SRPSKA KAFA! Probao sam u Turskoj njihovu kafu, ne može ni da priđe našoj!
Podelite komentar
E nije bas tako
Prvo se na tihoj vatri,, pece,, kafa pa se lagano dodaje vrela voda i ukuvava mesajuci, pojma nemate!
Podelite komentar
Ja
@E nije bas tako
Ja dodam dve zlice vegete
Podelite komentar
Sudija Dred
Prvo skoknem do Brazila, proberem najlepsa zrna pa tek onda ostalo.
Podelite komentar
AAA
Porijeklo kafe je iz caratva“Kafa“ danasnja Somalija(Eritrea)Pila sam pravu Eritrejsku kafu. Oni prze odmah melju i prave kafu u ibriku od terakote, pije se iz fildzana a dok se kafa pije na tacni je zapaljen tamjan. Zao mi je da vam tu ceremoniju i taj okus kafe uz miris tamjana nemogu prenijeti. Nema nista ljepse.To je prava kafa,Arapi a posle i Turci su kafu unijeli u svoju kulturu.
Podelite komentar
Vlado
@AAA
Kafa je porijeklom iz Etiopije, ime je dobila po regiji.
Podelite komentar
Drago
U hladnu vodu se sipa kafa i mesa nonstop dok ne provri , to je prava turska kafa proverite
Podelite komentar
Mila
U Palestini je zovu arapska kafa.Nasa je domaca a ne turska.
Podelite komentar
Beba
Baš tako spremam kafu
Podelite komentar
Hulk
@Beba
Ubaciš 50 dindži u automat i sačekaš da ti nakaplje pravu kafu?
Podelite komentar
acomurija
Dooobra tema. Crnu NASHU kafu smo zaboravili pripremati, kao i sve u zivotu, komplikujemo do zla boga. Kovein, kodein, aromati, i stotinak supstanci koji deluju, uglavnom, pozitivno - ne bismo trebali ŠOKIRATI: ovo kljucalu vodu, odmanjivanje, stavljanje kafe, dokuvavanje... Da bi kafa bila dobar stimulans, uraditi ovako: u hladnu vodu staviti odgovarajucu kolicinu kafe i kuvati - ako cemo za stimulisanje - do pred kljucanje, ako kao lek - za niski pritisak, malaksalost, proliv - da kljuca oko pola minuta. Secer uvek staviti na kraju. Kafu ne piti vrucu, sacekati da se ohladi na ispod 50°C. Tako cemo imati ukusno i stimulativno delovanje ekstrata kafe, a necemo ostecivati usnu duplju, jednjak, zeludac i duodenum!
Podelite komentar
Kiki
@acomurija
Hvala na savetu ali je ovde tema turska kafa. Kada hude tema tvoja kafa nemoj onda da pises o turskoj.
Podelite komentar
Voka
Draze nam da kazemo turska
Podelite komentar