Ako i vi čekate da provri voda pre nego što zakuvate tursku kafu, onda je sve vreme pravite pogrešno

 ≫ 

Komentari

  • 24. februar 2020 | 10:15

    Lux

    Не пијемо турску него домаћу. Поздрав из Републике Српске.

    68
    24

    Podelite komentar

    • 24. februar 2020 | 10:54

      Loki

      @Lux

      Ako si ti tamo opterecen pa i od kafe pravis politiku ostavi nas druge da uzivamo.

      20
      23

      Podelite komentar

  • 23. februar 2020 | 10:51

    balkanski špijun

    U praznu dzezvu se sipa kafa i stavi na vrucu ringlu dok kafa ne pocne da dimi i oseti divan miris, promesa se i lagano se dolije vruca voda, mesajuci, a onda seceka da provri i to je to... Kolicina kafe i vode, po zelji, obicno jedna puna kasicica kafe na soljicu vode...

    49
    10

    Podelite komentar

    • 23. februar 2020 | 12:29

      Drina

      @balkanski špijun

      Upravo tako...Ako se neko pitao šta znači ono u pjesmi"kafu mi,draga,ispeci..."to je zbog ovog načina pripreme i u centralnoj Bosni se i kaže "ispeći"a ne skuvati kafu

      20
      7

      Podelite komentar

  • 23. februar 2020 | 10:43

    534

    Ženo, kafa. Ja to tako spremam.

    37
    8

    Podelite komentar

    • 23. februar 2020 | 11:28

      E...

      @534

      I nije bitno da li je uvela voda... 😀 😀 👋

      6
      4

      Podelite komentar

    • 23. februar 2020 | 11:30

      ...

      @534

      Sve se plasim da je obrnuto, zeno gotova kafa...😀😀

      34
      4

      Podelite komentar

  • 24. februar 2020 | 10:20

    KimDzong

    Turci piju caj,kakva kafa?

    33
    5

    Podelite komentar

    • 24. februar 2020 | 11:08

      Realista

      @KimDzong

      Kafu su počeli da kuvaju i piju oni “turci” koji su bili u Meki i okolini na (verskom) školovanju - mule, imami ... i derviši koji su službovali na dvoru sultana i granicama turskog sultanata.Tada je kafa bila skupa za obične i siromašne podanike otomanskog sultanata.Kafu su pili kao stimulans.—-Ko poznaje istoriju otomanskih osvajanja, zna da su kafu pili na Balkanu i srednji evropi, od kraja 17. veka.U Italiju i Austriju je ušla preko Venecije i Beča - trgovinom, mnogo kasnije. A kasnije (u 19. veku) se proširila na “ceo” svet.

      13
      0

      Podelite komentar

  • 23. februar 2020 | 14:22

    Boža zemunac

    Neka neko naruči Tursku kafu kod naše braće Grka. Ha ha ha.

    34
    9

    Podelite komentar

    • 24. februar 2020 | 09:59

      Zvele

      @Boža zemunac

      I batine mu ne ginu....

      22
      4

      Podelite komentar

  • 24. februar 2020 | 10:08

    BigFoot

    Previše komplikacija. Sipa se voda, sa šećerom ili bez, zagreje do pred ključanje, doda kafa, promeša i čeka tik do početka ključanja. Sipa se u šoljicu, sačeka 3 minuta i onda može da se pije.

    30
    8

    Podelite komentar

    • 24. februar 2020 | 11:26

      Zox

      @BigFoot

      Pa I to tvoje je previse komplikovano 😂😂

      2
      9

      Podelite komentar

  • 23. februar 2020 | 12:23

    xxxx

    Tradicionalni način je da se u dzezvu stavi voda i kafa i onda na laganoj vati uskuva, dobije se mnogo jači ukus, miris i lepa krema

    27
    5

    Podelite komentar

  • 23. februar 2020 | 11:06

    turska, turska, turska

    Samo, turska, turska, turska, ama kafa ko kafa...

    28
    14

    Podelite komentar

    • 24. februar 2020 | 10:09

      kulin

      @turska, turska, turska

      Bas tako ali mi smo navikli da sve prekrstimo pod turski, kao naprimer sto smo i djordja petrovic prekrstili u karadjordjevic 😬😬😬 sramota

      4
      3

      Podelite komentar

  • 24. februar 2020 | 12:11

    Radnik

    Da li može da se prestane sa tim turska kafa? OVO JE SRBIJA I SRPSKA KAFA! Probao sam u Turskoj njihovu kafu, ne može ni da priđe našoj!

    27
    15

    Podelite komentar

  • 24. februar 2020 | 10:05

    E nije bas tako

    Prvo se na tihoj vatri,, pece,, kafa pa se lagano dodaje vrela voda i ukuvava mesajuci, pojma nemate!

    21
    9

    Podelite komentar

    • 24. februar 2020 | 12:10

      Ja

      @E nije bas tako

      Ja dodam dve zlice vegete

      19
      1

      Podelite komentar

  • 25. februar 2020 | 10:32

    Sudija Dred

    Prvo skoknem do Brazila, proberem najlepsa zrna pa tek onda ostalo.

    11
    0

    Podelite komentar

  • 23. februar 2020 | 21:37

    AAA

    Porijeklo kafe je iz caratva“Kafa“ danasnja Somalija(Eritrea)Pila sam pravu Eritrejsku kafu. Oni prze odmah melju i prave kafu u ibriku od terakote, pije se iz fildzana a dok se kafa pije na tacni je zapaljen tamjan. Zao mi je da vam tu ceremoniju i taj okus kafe uz miris tamjana nemogu prenijeti. Nema nista ljepse.To je prava kafa,Arapi a posle i Turci su kafu unijeli u svoju kulturu.

    16
    6

    Podelite komentar

    • 24. februar 2020 | 11:46

      Vlado

      @AAA

      Kafa je porijeklom iz Etiopije, ime je dobila po regiji.

      2
      0

      Podelite komentar

  • 25. februar 2020 | 04:37

    Drago

    U hladnu vodu se sipa kafa i mesa nonstop dok ne provri , to je prava turska kafa proverite

    4
    2

    Podelite komentar

  • 1. mart 2020 | 06:44

    Mila

    U Palestini je zovu arapska kafa.Nasa je domaca a ne turska.

    1
    0

    Podelite komentar

  • 23. februar 2020 | 10:57

    Beba

    Baš tako spremam kafu

    14
    13

    Podelite komentar

    • 23. februar 2020 | 11:44

      Hulk

      @Beba

      Ubaciš 50 dindži u automat i sačekaš da ti nakaplje pravu kafu?

      19
      8

      Podelite komentar

  • 24. februar 2020 | 10:38

    acomurija

    Dooobra tema. Crnu NASHU kafu smo zaboravili pripremati, kao i sve u zivotu, komplikujemo do zla boga. Kovein, kodein, aromati, i stotinak supstanci koji deluju, uglavnom, pozitivno - ne bismo trebali ŠOKIRATI: ovo kljucalu vodu, odmanjivanje, stavljanje kafe, dokuvavanje... Da bi kafa bila dobar stimulans, uraditi ovako: u hladnu vodu staviti odgovarajucu kolicinu kafe i kuvati - ako cemo za stimulisanje - do pred kljucanje, ako kao lek - za niski pritisak, malaksalost, proliv - da kljuca oko pola minuta. Secer uvek staviti na kraju. Kafu ne piti vrucu, sacekati da se ohladi na ispod 50°C. Tako cemo imati ukusno i stimulativno delovanje ekstrata kafe, a necemo ostecivati usnu duplju, jednjak, zeludac i duodenum!

    6
    15

    Podelite komentar

    • 24. februar 2020 | 10:57

      Kiki

      @acomurija

      Hvala na savetu ali je ovde tema turska kafa. Kada hude tema tvoja kafa nemoj onda da pises o turskoj.

      8
      8

      Podelite komentar

  • 23. februar 2020 | 12:46

    Voka

    Draze nam da kazemo turska

    9
    20

    Podelite komentar