Ako i vi čekate da provri voda pre nego što zakuvate tursku kafu, onda je sve vreme pravite pogrešno
Turska kafa je nematerijalna kulturna baština Turske potvrđena od strane Uneska, a predstavlja metodu pripreme nefiltrirane kafe. Pržena, a zatim fino mlevena, zrna kafe se kuvaju u džezvi, često sa šećerom, te se serviraju u fildžanima.
Dok u Grčkoj za ovakav metod pripreme kafe nikako ne smete reći da je turski već grčki, u Srbiji nemamo problem sa tim, pa su termini koje koristimo domaća ili turska kafa.
Iako ptice na grani znaju kako se priprema ova kafa, vremenom smo što iz praktičnosti ili nekih navika počeli da menjamo tradicionalan način pripreme ovog napitka.
Malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da prokuva!
Naime, u džezvi se voda zagreva tik do vrenja, pa se sklanja sa ringle.
Nakon toga se deo vode odliva u šoljicu, u ostatak dodaje kafa, pomeša, vraća na vatru, čeka da naraste do ivice džezve i ponovo sklanja sa vatre.
Potom se dodaje voda koja je na početku odložena.
E, onda ponovo vraćate tursku kafu na vruću ringlu i ostavljate da provri.

Sklonite je sa šporeta čim počne da vri, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode.
Tada je kafa spremna.
Kako vi pravite tursku kafu?
Video: Ma, koji Starbaks... Oni prave kafu koja sija
(T.T./Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Lux
Не пијемо турску него домаћу. Поздрав из Републике Српске.
Podelite komentar
balkanski špijun
U praznu dzezvu se sipa kafa i stavi na vrucu ringlu dok kafa ne pocne da dimi i oseti divan miris, promesa se i lagano se dolije vruca voda, mesajuci, a onda seceka da provri i to je to... Kolicina kafe i vode, po zelji, obicno jedna puna kasicica kafe na soljicu vode...
Podelite komentar
534
Ženo, kafa. Ja to tako spremam.
Podelite komentar