Sve su gibanice lepe, ali nijedna nije ukusna kao niška: Za nju će vam apsolutno svi tražiti recept

Korak po korak do najukusnije niške gibanice:
Na dasku za mešanje prosejati 1kg oštrog brašna, dodati mu malo ulja, posoliti i mladok vodom zamesiti testo tvrdo kao za svaku pitu.
Zatim podeliti testo na 21 jufku i pokriti ih sve salvetom da malo odstoje.
Razviti na dasci oklagijom 3 jufkice u 3 male kore i svaku koru namazati rastopljenim maslacom. Zatim kore složiti jednu na drugu i pažljivo oklagijom razvlačiti. Kada je ova nova kora lepo razvijena u debljini kore za rezance, staviti je na čist vreo šporet i ispeći joj prvo jednu, a zatim drugu stranu.
Tokom pečenja kore će se odvojiti jedna od druge i tako će se odjednom dobiti 3 ispečene kore. Tako postupiti i sa ostalim korama i uviti ih, pečene u čitu belu salvetu.
Za to vreme spremati nadev za gibanicu.
U veći sud ubaciti 500gr masnog ovčjeg sira, 250gr kajmaka, 8 celih jaja, kašiku istopljenog maslaca, soli i malo sitnog belog bibera. Doliti i mleka, tako da postane mlečna masa.
Zatim pripremiti posudu u kojoj će se gibanica peći, najbolje dublju šerpu koju ćete premazati maslacem.
Prethodno u jednoj posudi istopite maslac.
Ređajte gibanicu na sledeći način:

Na dno podmazane šerpe stavite koru, poprskajte je maslacem, a zatim je zalijte 1 kašikom nadeva, ali tako da bude ravnomerno i podjednako natopljena kora. Još je bolje svaku koru umočiti u pripremljenu žitku masu, pa je onda spuštati u šerpu.
Preko staviti drugu koru i postupati tako sve dok se sud za tri četvrtine svoje dubine ne ispuni.
Razbiti još 2 jajeta, dodati 2dl mleka, malo posoliti, dobro razumititi i preliti preko gibanice.
Odozgo poprskati maslacem i peći gibanicu 1 sat. Za vreme pečenja više puta gibanicu probušiti da bi se onaj preliv slio u nju.
Pitu poslužiti toplu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: ONA SLAVI Dan za ljubav, emocije i žene koje nas inspirišu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Febo
Cetnicka(prava srpska)ubedljivo najbolja
Podelite komentar
DDF
Sve se zove burek,jedini pravi i najukusniji je niški burek...😉
Podelite komentar
Живкони
Тешко ћеш да се наједеш гибаницом у нишу, једно ако је направи нека Косовка!!!
Podelite komentar