• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije ni čudo što Grci lude za ovom poslasticom: Naučite kako se pravi čuveni galaktobureko!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zasladite se najsočnijom poslasticom koja postoji u Grčkoj

  • 3
Galaktoboureko slatki burek Foto: Shutterstock

Ovaj recept stiže nam iz Grčke, a kako su Grci poznati po kulinarskim veštinama, ne sumnjajte u to da će vas ovaj sladak burek, poznatiji kao galaktobureko osvojiti ukusom na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja griza
  • 2 kecice vanilinog šećera
  • 1,5 l mleka
  • 450 gr kora za savijače
  • 150 gr maslaca ili margarina

Sirup

  • 1 šolja vode
  • 1 šolja šećera
  • cimet po želji

Priprema:

Mleko, griz, šećer i vanilin šećer kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje. Kada smesa bude napola ugrejana, sklonite sa vatre i dodajte umućena jaja, pa vratite na ringlu i mešajte dok se smesa ne zgusne.

Rastopite maslac ili margarin i premažite njime okrugli pleh, prečnika oko 30 centimetra, pa slažite kore jednu na drugu svaku mažući margarinom i prelivajući ih smesom od jaja, griza i mleka.

Zasečeni burek stavite da se peče na 180 stepeni oko pola sata. Za to vreme stavite vodu i šećer da se šećer istopi i dodajte cimeta. Kad burek bude gotov izvadite ga iz rerne i prelijte sirupom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Ivana

    11. decembar 2020. | 17:37

    Moze kada se stavlja fil staviti i visnje.Ja tako pravim a isto je sve ostalo

    Podelite komentar

  • Aleksandar

    11. decembar 2020. | 18:48

    Ovaj nacin spremanja je citav ritual sa vrhunskim sastojcima nemoze da omane u ukusu i kvalitetu. Prednjace u spremanju Grci i Coranci svuda po svetu.

    Podelite komentar

  • Atina

    11. decembar 2020. | 20:54

    Gala-mleko🤗

    Podelite komentar