Recept za najlepšu i najjednostavniju Božićnu česnicu: Potrebno je 5 sastojaka koje već imate u kući
Božićna česnica se mesi na Badnje veče ili na Božićno jutro, a jede se uz doručak na Božić, kada se svi ukućani okupe oko svečane trpeze i zajedno prelamaju česnicu.
Veruje se da će osoba koja pronađe novčić u pogači biti posebno srećna u narednoj godini, a novčić se čuva sledećih 12 meseci.
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 paketić kvasca
- 1/2 l mleka
- 1 kg brašna
- so
- novčić
Priprema:
U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
Nakon što se testo dobro izmesi, pokriti ga čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.
Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić.
Spustiti česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarati ubodima male grančice - prvi odsečeni komad badnjaka.
Premazati celu površinu razmućenim jajetom. Peći u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.
Prijatno!
Video: Božićna trpeza ne postoji bez nje: Česnicu ćete lako napraviti ako pratite ovaj recept
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Evo šta treba da radite da biste spremili najsavršeniju picu kod kuće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
паун 54
ЧЕСНИЦА : хлеб , погача или колач. Пошто је за Божић ,може бити и посна,зависно како ко прави. Пост је закључно са Бадњом вечером.
Podelite komentar
Crnogorac
Pravi li neka domacica cesnicu ,nisam nikada probao
Podelite komentar
Nista mi
Nije jasno ,da li se cesnica pravi mrsna ili posna ? Razni postovi svuda drugacije .
Podelite komentar