• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Juvarlakia, grčka supa sa ćuftama - najveći gurmanski specijalitet pravoslavnog Božića

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukus Mediterana koji greje u zimskim mesecima

  • 0
Corba sa cuftama Foto: Shutterstock

Juvarlakia je gusta grčka supa koja se pravi sa ćuftama od junećeg mesa i prelivom od limuna i jajeta. Ako niste već, pripremite ovaj mediteranski specijalitet i uživajte sa porodicom u neopisivom ukusu.

Sastojci:

  • 500g mlevene junetine
  • 2/3 šolje pirinča
  • 1 rendani luk
  • 2 čena rendanog belog luka
  • 1/2 rendanog svežeg paradajza
  • 1/2 šolje seckanog svežeg peršuna
  • 1/4 šolje seckane sveže nane
  • 1/4 kašičice sušenog origana
  • 1 celo jaje
  • So i biber po ukusu

Preliv

  • 1/4 šolje pirinča
  • 2 jaja
  • Sok od 2 limuna

Priprema

Započnite stavljanjem velikog lonca vode (napunjenog približno do pola) na srednje jaku vatru sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Pomešajte sve sastojke u činiji. Dobro obrađujte smešu rukama dok se ne sjedini. Izdvojte jednake delove smese i oblikujte ih u kuglice nežno ih stavljajući u vodu.

Nakon što sve stavite u lonac, dodajte preostalu 1/4 šolje pirinča (ovo će pomoći da se supa malo zgusne).

Ostavite da se jurvalakia kuva približno 40 minuta ili dok se pirinač u mesnim kuglicama ne skuva.

Kada bude gotova, dodajte začine. Isključite vatru dok pripremate preliv. U drugoj posudi započnite snažnim mućenjem belanaca dok ne postanu penasta, a zatim dodajte žumanca i ponovo umutite. Polako ulivajte sok od limuna dok nastavljate da mutite.

Kutlačom izvadite vruću masu iz lonca i lagano je ulijte u smesu, uz neprestano mešanje i ponovite sa još 5-6 kutlača. Zatim, sipajte mešavinu u lonac lagano mešajući i stavite poklopac na 10-15 minuta. Poslužite sa svežim crnim biberom.

Prijatno ili kali oreksi, što bi Grci rekli!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti