Juvarlakia, grčka supa sa ćuftama - najveći gurmanski specijalitet pravoslavnog Božića

 
  • 0
Corba sa cuftama Foto: Shutterstock

Juvarlakia je gusta grčka supa koja se pravi sa ćuftama od junećeg mesa i prelivom od limuna i jajeta. Ako niste već, pripremite ovaj mediteranski specijalitet i uživajte sa porodicom u neopisivom ukusu.

Sastojci:

  • 500g mlevene junetine
  • 2/3 šolje pirinča
  • 1 rendani luk
  • 2 čena rendanog belog luka
  • 1/2 rendanog svežeg paradajza
  • 1/2 šolje seckanog svežeg peršuna
  • 1/4 šolje seckane sveže nane
  • 1/4 kašičice sušenog origana
  • 1 celo jaje
  • So i biber po ukusu

Preliv

  • 1/4 šolje pirinča
  • 2 jaja
  • Sok od 2 limuna

Priprema

Započnite stavljanjem velikog lonca vode (napunjenog približno do pola) na srednje jaku vatru sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja.

Pomešajte sve sastojke u činiji. Dobro obrađujte smešu rukama dok se ne sjedini. Izdvojte jednake delove smese i oblikujte ih u kuglice nežno ih stavljajući u vodu.

Nakon što sve stavite u lonac, dodajte preostalu 1/4 šolje pirinča (ovo će pomoći da se supa malo zgusne).

Ostavite da se jurvalakia kuva približno 40 minuta ili dok se pirinač u mesnim kuglicama ne skuva.

Kada bude gotova, dodajte začine. Isključite vatru dok pripremate preliv. U drugoj posudi započnite snažnim mućenjem belanaca dok ne postanu penasta, a zatim dodajte žumanca i ponovo umutite. Polako ulivajte sok od limuna dok nastavljate da mutite.

Kutlačom izvadite vruću masu iz lonca i lagano je ulijte u smesu, uz neprestano mešanje i ponovite sa još 5-6 kutlača. Zatim, sipajte mešavinu u lonac lagano mešajući i stavite poklopac na 10-15 minuta. Poslužite sa svežim crnim biberom.

Prijatno ili kali oreksi, što bi Grci rekli!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti