Prave se lako, a ostaju sveže i sledećeg dana: Mekane "Pamuk" kiflice kojima niko ne može da odoli

Slane ili slatke kiflice su omiljene mnogima i verovatno da ne postoji osoba koja nema svoj ili omiljeni recept za ovo slasno pecivo. Ovo je recept za "pamuk" kiflice koje, kao što im i sam naziv kaže, ostaju sveže i mekane i sledećeg dana.
Ako tražite način kako da obradujete svoja nepca, na pravom ste mestu.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- pola kesice praška za pecivo (5 gr)
- 1 kesica suvog kvasca (10 gr) ili 20 gr svežeg kvasca
- 100 ml ulja
- 250 ml mleka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 2 jaja
- susam ili semenke po izboru za posipanje
Priprema:
Zagrejati mleko tako da bude mlako. Trik iskusnih domaćica je da toplotu mleka proverite prstom i da ako nije vruće vama, neće biti ni kvascu. U toplom mleku rastvorite kvasac sa kašičicom šećera i ostavite nekoliko minuta da kvasac "proradi" odnosno zapeni.
Brašno sjedinite sa kašičicom soli i praškom za pecivo. U mleko dodajte ulje, jedno jaje i brašno pa umesite glatko testo. Mesite nekoliko minuta dok testo ne postane glatko.
Umešeno testo pokrijte folijom i kuhinjskom salvetom pa ostavite na toplom mestu da narasta pola sata.
Kada je testo naraslo, premesite ga i podelite na kuglice jednakih delova. Svaku kuglicu testa razvaljajte i umotajte u kiflicu.
Ređajte na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje, i ostavite ih da narastaju pola sata.
Za to vreme uključite rernu i zagrejte je na 180 stepeni.
Kada su kiflice narasle premažite ih razmućenim jajetom i pospite smenkama po izboru.
Pecite ih 20-30 minuta, u zavisnosti od rerne, dok ne dobiju zlatnu boju.
Ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade i uživajte!
Prijatno!
Imate li vi omiljeni recept za kiflice? Pišite nam u komentarima i podelite ga sa nama.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Zašto je cena sirove kafe dostigla rekord svih vremena?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
J....
1kg brasna 500mll mleka 500gr sira i 2 jajeta za nadev 2 jajeta i 1 belance Kockica kvasca. 1 margarin (pre stavljanja u rernu narendisati preko kiflica) Kasicica soli Kasicica secera 2dl zejtina Kvasac rastopiti u mlako mleko dodati secer i 2 kasike brasna .ostaviti da krene..u brasno izmesati so onda dodati 2 jajeta i belance mleko sa kvascem i zejtin.sve to umesiti da bude glatko.odmah podeliti na 8 loptica.odmah krenuti sa razvlacenjem loptica oklagijom.krug podeliti na 8 trougla filovati nadevom(500gr sira i 2 jajeta) i redjati u tepsiju jedna uz drugu .kad sve poredjate odozgo narendisati pola margarina i gurnuti u zagrejanu rernu na 220.peci dok lepo ne porumene.prijatno
Podelite komentar