Lenja baklava bez kora, sočna i neodoljiva: Recept koji mogu da naprave i početnici u kuhinji
Kada kažemo baklava, prva asocijacija su nam orasi i kore. Međutim, ako vam se prijede ovaj orijentalni specijalitet, a nemate vremena za onaj tradicionalni, postoji kolač koji ima gotovo isti ukus, ali će ga domaćice spremiti mnogo jednostavnije.
Sastojci:
- 4 jaja
- 1,5 čaša šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mleka
- 1,5 čaša griza
- 2 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2.5 čaša mlevenih oraha
- ½ čaše seckanih oraha
Preliv:
- 1,5 čaša šećera
- 3 čaše vode
- 1 vanilin šećer
- 1 manji ili pola većeg limuna
Priprema:
Prvo se priprema sirup, da se ohladi dok se kolač ispeče.
Pomešajte vodu i šećer, pa stavite da provri i posle nekoliko minuta sklonite šerpu sa ringle.
Uključite rernu na 180 stepeni da se zagreva.
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte suve sastojke - griz, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer, mlevene i seckane orahe. Potom dodajte mleko i ulje, pa sve dobro umutite žicom.
Namažite pleh, pospite ga brašnom, pa sipajte smesu i stavite u vruću rernu da se peče.
Baklava će biti gotova za otprilike 35 minuta.
Vruću baklavu prelijte prohlađenim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi, pa stavite u frižider.
Isecite na kocke, po želji ukrasite jezgrima oraha i služite.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Bakino čedo
Ovaj kolač pravila moja baka bar pre 50 godina, ime mu je i Ravanija, najlepši od svih
Podelite komentar
Н. С.
Маргарин никако, маст или путер.
Podelite komentar
Oja trst
Koliko je grama solja?
Podelite komentar