Recept za najlepšu ruža pogaču: Lako se pravi, topi se u ustima, a mekana je kao duša
Većina domaćica bar jednom u životu pravila je ovu popularnu pogaču koja je ukras gotovo svih svečanih trpeza u Srbiji, a jednostavan recept koji vam donosimo će vam pomoći da je napravite na još jednostavniji način.
Osim što je mekana i sutradan, ova đakonija od testa je zbog ukusa koji ima posebna, pa više liči na neko slasno pecivo, nego na hleb.
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 200 ml ulja
- 3 jajeta
- 20 gr kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kg brašna
- 250 gr margarina
- malo susama ili lana
Priprema:
Odvojite malo mleka i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom soli, pa ostavite da nadođe.
U ostatak mleka dodajte brašno, ulje, 2 cela jaja i žumance od jednog, po želji so i nadošli kvasac, pa zamesite glatko testo.
Zamešeno testo prekrijte krpom i ostavite 20 minuta da naraste, a zatim ga tanko razvucite oklagijom. Razvučeno testo premažite margarinom, koji ste prethodno umutili. Uvijte testo u rolat.
Rolat secite na parčiće i ređajte ih u pleh podmazan margarinom. Ostavite da naraste još 20 minuta do pola sata. Premažite presotalim belancetom i pospite susamom ili lanom. Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 200 stepeni.
Prijatno!
Video: Kako da vaš hleb izgleda kao milion dolara!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.