• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za najlepšu ruža pogaču: Lako se pravi, topi se u ustima, a mekana je kao duša

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj dekorativni hleb je ukras slavskih, ali i drugih svečanih trpeza

  • 0
ruža pogača pogača Foto: Youtube/PrintScreen/DomaćaJela

Većina domaćica bar jednom u životu pravila je ovu popularnu pogaču koja je ukras gotovo svih svečanih trpeza u Srbiji, a jednostavan recept koji vam donosimo će vam pomoći da je napravite na još jednostavniji način.

Osim što je mekana i sutradan, ova đakonija od testa je zbog ukusa koji ima posebna, pa više liči na neko slasno pecivo, nego na hleb.

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 3 jajeta
  • 20 gr kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kg brašna
  • 250 gr margarina 
  • malo susama ili lana

Priprema:

Odvojite malo mleka i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera i kašičicom soli, pa ostavite da nadođe.

U ostatak mleka dodajte brašno, ulje, 2 cela jaja i žumance od jednog, po želji so i nadošli kvasac, pa zamesite glatko testo.

Zamešeno testo prekrijte krpom i ostavite 20 minuta da naraste, a zatim ga tanko razvucite oklagijom. Razvučeno testo premažite margarinom, koji ste prethodno umutili. Uvijte testo u rolat.

Rolat secite na parčiće i ređajte ih u pleh podmazan margarinom. Ostavite da naraste još 20 minuta do pola sata. Premažite presotalim belancetom i pospite susamom ili lanom. Pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta na 200 stepeni.

Prijatno!

Video: Kako da vaš hleb izgleda kao milion dolara!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti