DOBRA STRANA KRIZE: Junetinu i drugo crveno meso trebalo bi jesti što ređe
Kako se navodi u najnovijem istraživanju britanskih naučnika, kada bismo smanjili konzumiranje govedine, junetine, ovčetine, jagnjetine, ali i konjskog, guščijeg ili pačijeg mesa, ne samo da bismo pomogli sopstvenom zdravlju, nego bismo spasli i planetu.
Ako se često konzumira, crveno meso izaziva niz hroničnih bolesti, a prava prevencija sastoji se u tome da ga jedemo što manje. Takođe, kada bi ljudi konzumirali manje crvenog mesa, smanjila bi se i emisija ugljen-dioksida i to za gotovo 28 miliona tona godišnje, a to podrazumeva smanjenje efekta staklene bašte i očuvanje čitavog ekosistema.
Naučnici su proučavali podatke dobijene na osnovu jednogodišnjeg istraživanja o prehrambenim navikama stanovništva, a uporedo su proučavali i kako su štetni gasovi povezani sa hranom. Dobijeni rezultati iznenadili su mnoge, ali stručnjaci kažu da su već duže vreme postojale naznake o štetnosti crvenog mesa.
Kada bi ljudi smanjili unos crvenog mesa i to samo za upola, sprečili bi potencijalni nastanak mnogih hroničnih bolesti, a prema nekim pokazateljima čak i karcinoma. Osim toga, pomogli bi i planeti koja, kako upozoravaju ekolozi, nije u najboljem stanju, a opasni trend njenog uništavanja nastavlja se i dalje.
(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
pera
ma ja mislim da bi i vodu trebali da nam poskupe maksimalno, em ima manje da je trosimo jer svetu preti nestasica vode em ima manje da mokrimo i da zagadjujemo covekovu okolinu. Skotovi cinicni i tako retko jedemo meso jos nas zajebavaju u oci. Globalizacija ce od nas stvoriti biljojede a trave ima oko nas koliko zelite pa ce mo da pasemo i pasemo...
Podelite komentar