• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Danas je Svetski dan knedli: Napravite ih po baka Nadinom receptu, biće sočne i neodoljive

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkrivamo vam starinsku recepturu za pripremu omiljene poslastice na našim prostorima

  • 1
foto: Promo

Na planeti se danas, po drugi put zaredom, obeležava Svetski dan knedli. Na inicijativu koja je prošle godine potekla iz Srbije, više od 1.700 ljubitelja ove tradicionalne poslastice iz 40 zemalja širom sveta, glasalo je da knedle dobiju svoj svetski dan.

Zahvaljujući našim precima, knedle danas važe za jedno od najstarijih jela na svetu sa tradicijom dužom od 2.000 godina.

Svetski dan knedli ima za cilj da očuva knedle u njihovom tradicionalnom obliku sa šljivama ili kajsijama, ali i da motiviše sve one koji vole knedle da budu kreativni i probaju neke nove ukuse.

Tako danas znamo i za knedle sa čokoladom i višnjama, kremom od pistaća, jabukama i cimetom, marcipanom, kremom od oraha, a sa čim sve knedle mogu da budu punjene samo je stvar mašte.

Ko je sve obožavao knedle?

Iz knjige "Jelovnik Nikole Tesle u 60 priča" autora Predraga Puzića, saznajemo da je slavni naučnik bio sladokusac i da je, između ostalog, uživao u knedlama koje je pripremala njegova mama Georgina, dok je takođe voleo i češke knedle sa bešamel sosom i sitno seckanim bademom.

Slavni kompozitor Mocart obožavao je knedle od džigerice sa kiselim kupusom i crnim pivom.

Car Ferdinand I, austrougarski car ostao je upamćen po izreci: "Ja sam car i hoću knedle!". Nije ga zanimalo koje je godišnje doba u pitanju - kada je želeo knedle morao je da ih dobije.

foto: Promo

I Zeleni Zub, kultni filmski lik, obožavao je knedle koje su, pored sarme, njegova omiljena hrana.

Zašto se Svetski dan knedli obeležava baš 8. septembra?

Ovaj datum krije trostruku simboliku.

Kraj avgusta je vreme kada šljive sazrevaju, pa se septembar generalno može smatrati mesecom knedli.

Sve je lepše u paru! Dve knedle jedna do druge imaju oblik broja 8.

Kada se broj 8 postavi u horizontalni položaj, dobijamo znak za beskonačnost. Knedle su se održale u svom izvornom obliku preko 2.000 godina, a to je dobar pokazatelj da ova tradicija može da traje beskonačno dugo.

Kako drugačije proslaviti Svetski dan knedli nego napraviti ovu poslasticu i uživati u njoj zajedno sa članovima porodice, prijateljima, kolegama, komšijama...

foto: Promo

Svaka domaćica ima svoju caku za pravljenje knedli tako da one budu ukusne i drugačije, a mi danas prenosimo recept iz baka Nadinog kuvara.

Sastojci:

  • 1,4 kg krompir pirea
  • 0,4 kg mekog brašna
  • 1 kg šljiva
  • 75 gr putera
  • 2 jaja
  • 40 gr vanil šećera
  • 500 gr prezle

Priprema:

Opran krompir u ljusci stavite da se kuva. Znaćete da je krompir skuvan kada ljuska počne da puca ili kada viljuškom možete lako da doprete do sredine. Da bi sav krompir bio jednako skuvan, birajte komade jednake veličine.

Skuvan krompir oljuštite dok je vruć, izgnječite ga ručno, pa pred kraj gnječenja dodajte puter.

Izvadite krompir i postavite ga na ravnu površinu kako biste zamesili testo.

Dodajte dva jaja i vanil šećer, a brašno dodajte postepeno, do trenutka kada testo prestaje da se lepi za ruke.

Kad ste zamesili testo, ostavite ga na gomili, a za svaku knedlu uzimajte po 60 grama testa. Pritisnite ga rukama kako biste napravili mesto za šljivu, a zatim obmotajte šljivu sa svih strana i zavrtite par krugova kako testo ne bi imalo rupa. Knedle slažite na pleh koji ste posuli brašnom.

Ako želite slađe knedle, iz šljiva možete da izvadite koštice i dodate po kockicu šećera.

U tiganju istopite maslac i dodajte prezle. Pržite ih na puteru dok ne dobiju lepu smeđu boju.

Knedle spuštajte u ključalu vodu po par komada u isto vreme. Kad se podignu sa dna šerpe na površinu, ostavite ih još dva minuta u ključaloj vodi, pa ih izvadite. Blago ih procedite i stavite ih u tiganj sa prezlama, pa ih pospite sa svih strana.

Kndele su spremne, poslužite ih sa šećerom u posudi pored ili pekmezom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jedna baka

    8. septembar 2021. | 16:31

    500 gr kuvanog i izgnječenog krompira 200 gr oštrog brašna 1 jaje 2 kašike ulja 500 gr zrelih i mekih šliva Malo soli 100 ml. ulja 200 gr prezla Zamesiti testo. Odvajati komadiće testa, na dlanu rastanjiti, na sredinu staviti celu šljivu i napraviti knedlu. Tako napraviti sve knedle. U širu posudu staviti vodu da provri. Malo posoliti i stavljati knedle. Gledati da se ne dodiruju. Nakon stavljanja u vodu odlepiti ih od dna. Knedle su gotove kad isplivaju na površinu. Ako niste sigurni da su kuvane, kuvajte ih još 2-3 minuta. Rešetkastom kašikom vaditi kuvane knedle. U posebnu posudu sipati ulje i prezle. Na blažoj temperatu propržiti. Kad dobije lepu tamno žutu boju, skloniti sa ringle i dodati knedle. Svaku knedlu uvaljati sa svih strana u prezle. U prezle se može dodati i vanilin šećer. Prilikom služenja posebno servirati šećer, jer mnogi ni ne jedu sa šećerom. Može se prilikom jela posuti i sa cimetom. Moj unuk ne voli šljive i ja mu pravim sa čokoladom. Može i bela, lepo je i kad se stavi zajedno kockica tamne i kockica bele čokolade.

    Podelite komentar