Recept za savršene kisele krastavčiće: Ostaju hrskavi, slasni i ukusni tokom cele godine
Kiseli krastavci su neizostavan deo za svako meze, predjelo ili sendvič. Pripremaju se kao zimnica, ali su jedan od retkih dodataka koji se jednako jedu u toku zimskih i u toku letnjih meseci.
Sada je idealan period za njihovu pripremu, pa ukoliko to još uvek niste učinili - vreme je da nabavite krastavčiće i bacite se na posao.
Najvažnija stvar je da sve bude čisto i krastavčići i tegle. Ovo povrće temeljno operite, najbolje četkicom za zube. Tegle operite, osušite i sterilišite u rerni, oko 10 minuta na 100 stepeni. Sve ostalo je daleko jednostavniji posao.
Sastojci:
- 5 kg kornišona
- 1 l alkoholnog sirćeta
- 3 l vode
- 200 gr šećera
- 150 gr soli
- 10 gr sušene mirođije ili sveže, po grančica za svaku teglu
- 25 gr slačice
- 1 vinobran
- 1 konzervans
- 5 gr bibera u zrnu
Priprema:
Sjedinite vodu i sirće i stavite da provri. Kada provri, dodajte so, sirće, mirođiju, slačicu i biber. Ostavite da vri nekoliko minuta, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, ali da ostane mlaka.
Oprane krastavce potopite u vodu i odozgo pospite jedan vinobran, promešajte i tako ostavite da odstoje najmanje sat, a najviše dva sata.
O ohlađene, sterilisane tegle poslažite krastavce, stavite plastičnu rešetkicu da se ne bi podizali kada sipate tečnost.
U tečnost, koja je sada prohlađena, dodajte jedan konzervans, promešajte i ostavite da odstoji oko 15 minuta.
Pripremljenu tečnost kutlačom sipajte u sve tegle sa krastavčićima i ostavite da prenoće. Sutradan, ukoliko je to potrebno dolijte tečnost za krastavce, pokrijte svaku teglu duplim celofanom, stavite gumice za tegle i poklopce.
Odložite na hladno i mračno mesto.
Posle nekoliko dana uživajte.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Branka
Slozite kornisone u tegle. U svaku teglu sipajte po soljicu od kafe sirceta, 1 kafena kasicica soli i toliko secera, po malo slacice i ostatak nalijete vode. Zatvorite tegle i poredjate tegle u serpe nalijete vode i dunsrirate. Nikakvi dodaci ne idu.
Podelite komentar
Zoks
A koliko sirceta?
Podelite komentar