Taljatele od jestivog cveća: Specijalitet za oči i dušu

   ≫ 
  • 0

Znate li da je testetina nastala u prvom milenijumu pre nove ere?

Prvi zapisi o nečemu što bi moglo ličiti na testeninu potiču iz Grčke, a termin „laganonˮ označava jelo od testa u obliku traka sa belim lukom.

Do Italije je stigla 1279. godine kada je notar iz Đenove, Ugolino Skarpa, popisao imovinu koja je ostala iza jednog pomorca, a među kojom se našla i "korpa puna makaronaˮ.

Da bi došla do kuhinje kakvu danas poznajemo testenina je prevalila dugačak put, ali oštro brašno i voda i dalje predstavljaju najjednostavniji recept za njenu pripremu.

To su ujedno i jedini sastojci koji se mogu koristiti za pravljenje sušene testenine, čak i prema italijanskom zakonu.

U moderno doba recepti se menjaju i prilagođavaju, te se u testenine dodaju razna brašna, jaja, sipino mastilo, pa čak i jestivo cveće ( hrizantema, maslačak, cvet kruške, cvet citrusa, lavanda, ruža, ljubičicu, slez, neven, suncokret, itd.)

Delikates savršenog ukusa i neodoljivog izgleda, šarene cvetne taljatele kao da dolaze iz dečije mašte.

Za pripremu je neophodno umesiti testo i razviti ga tako da bude što tanje.

Nakon toga jestivi cvetovi i listovi bosiljka stavljaju se na podlogu od testa, a zatim se na vrh stavlja još jedan sloj tankog testa, razvalja se oklagijom i reže se na trake.

Detaljan recept za jelo kojim ćete bez sumnje impresionirati svakoga kome ga poslužite, pogledajte u videu na početku teksta.

Video: Potrebna su vam samo 3 sastojka: Ukusna i jednostavna pasta za kojom je poludeo internet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti