• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jedinstven vodič kroz gastro ponudu Srbije: "Gault&Millau" otkriva najbolje u domaćoj kuhinji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prvo izdanje vodiča "Gault&Millau" Srbija očekuje se u aprilu na engleskom i srpskom jeziku

  • 1
Gastronomski vodič Gault&Millau Foto: Turistička organizacija Srbije

Kada poželite negde da otputujete, sigurno će se na vašoj listi za posetu naći mesta na kojima možete da osetite ukuse države u kojoj ste. Gastro ponuda jedne zemlje je nešto što može da pruvče veliki broj turista. Mnogi će mesto koje žele da posete odbarati upravo prema gastronomskoj i atuentičnoj ponudi jela i pića.

Međutim, teško je odabrati i zato je korisno imati jedinstveni vodič gastroponude jedne države, a još kada su tu odabrana mesta i jela koja su sa posebnom pažnjom odabrali nezavisni gastronomski eskperti, prostor za grešku je minimalan.

Nezavisni međunarodni gastronomski vodič "Gault&Millau", koji postoji u blizu 20 zemalja, danas je najavio svoj dolazak na tržište Srbije. Njihov zadatak je da turiste objektivno, profesionalno i jednostavno vodi kroz najbolje svetske restorane, vinarije, pivnice i ukuse.

Prvo izdanje vodiča "Gault&Millau" Srbija očekuje se u aprilu na engleskom i srpskom jeziku.

Posle višedecensijke tradicije u kojoj je stekao ugled jedna od najuticanijih svetskih referenci za restorane, pre nekoliko godina na osnovu popularne "žute knjige" i čuvenih kuvarskih kapa koje on dodeljuje, biraju se specijaliteti i šefovi kuhinje i u regionu.

Gastronomski vodič Gault&Millau Foto: Turistička organizacija Srbije

Ovaj vodič biće objavljen i u Srbiji, što je omogućila Turistička ogranicazija Srbije, a zajednički cilj je da se u prvi plan istaknu zaposleni u ugostiteljstvu, da se prepozna i nagradi njihov doprinos kvalitetu imenovanjem najboljih u više kategorija, od najboljeg šefa do najboljeg somelijera.

Gastronomski vodič otkriće da li je usluga u Srbiji, restoranska atmosfera, porcija jela i utisak nešto na šta smo s razglogom ponosni.

Gastronomija je za Srbiju veoma značajna, više od 30 odsto turista našu državu posećuje samo zbog toga - rekla je Marija Labović, direktorka TOS-a na događaju upriličenom za predstavljanje ovog jedinstvenog vodiča.

Gastronomski vodič Gault&Millau Foto: Turistička organizacija Srbije/Saša Nikolić

- Gastronomija postaje jedan od veoma važnih motiva dolaska na destinaciju. Zbog toga je korisno da se ponuda na koju smo ponosni, nađe na jednom mestu i turistima olakša i ulepša boravak. Upisivanje ugostitelja u ovakav vodič trebalo bi da predstavlja veliki uspeh i potvrdu kvaliteta njegove ponude, ali i celokupne gastronomije naše zemlje.

Iako moderan turista prati nove trendove, većina njih istovremeno ceni autentični doživljaj i autohtoni, ponekad zaboravljeni, recept. Ovaj vodič, zato, odlična je prilika da se šarolika ponuda predstavi na jednom mestu, razvrstana po istim kriterijumima i merena objektivnim čulima.

To je i idealna prilika da se naša zemlja predstavi kao turistička destinacija na kojoj ćete doživeti i probati nezaboravne ukuse - izjavila je na konferenciji za medije Labović.

- Dobro vino, dobar hrana su dovoljan razlog da ljudi posete određenu destinaciju, a Srbija toga ima na pretek - dodala je ona.

- Srbija ima šume, jezera, planine, reke, ali kada ljudi obiđu sve te lokalitete, poželeće da sednu negde da jedu i okuse autentične ukuse, zato je važno da to sve prikažemo kroz vodič Srbija 2022 - rekla je Mira Šemić, urednica gastronomskog vodiča "Gault&Millau".

Ona je istakla da Srbija ima dosta autohtonih sorti i da bi ti trebalo istaći i ceniti. Kako je rekla posebno je popularan u Centralnoj Evropi.

Šemić je objasnila da je vodič države opisuje na gurmanski način i da će se u njemu naći restorani, vinarije, ali i svi oni koji u ponudi imaju hranu ili piće, što znači da će se dotaći i seoskog turizma.

- Ovo nije elitistički vodić, već u foku stavlja ljude, šefove kuhinja, konobare, somelijere, njihov trud, rad i znoj, što nagrađuje tzv. kuvarskim kapama objasnila je urednica vodiča za Srbiju.

- Vodič bira šefa godine, šefa budućnosti, najboljeg šefa tradicionalne kuhinje, mladog talenta, najbolju poslastičarnicu i POP mesto, odnosno mesto koje je dostupno i starima i mladima i studentima i penzionerima, nezavisno od prihoda - rekla je Šemić.

Kako je rekla obraća se pažnja na sve detalje, namirnice, svežinu, uklopivost, a u gastro mesta odlazi sedam inspektora (4 inostrana) anonimno, svoj račun uredno plaćaju, a onda pišu recenziju o mestu koje su posetili.

Ova lista ne sadrži samo fine dining mesta, na njoj se nalaze i roštiji, pečenjare, itd. A inspektori su ljudu koji vole da jedu i razumeju se u hranu - kazala je urednica vodiča za Srbiju.

Jure Tomič kuvar iz Slovenije, nosilac najvišeg priznanja vodiča "Gault&Millau", četiri kape rekao je da je priznanje mnogo donelo restoranu u kome radi.

Ovaj vodič odlična je prilika da se šarolika ponuda predstavni na jednom mestu, razvrstana po istim kriterijuma i merena objektivnim čulima. Idealna je prilika da se Srbija predstavi kao turistička destinacija na kojoj je moguće uživati i osetiti nezaboravne ukuse.

- Luksuz je u kvalitetu, a ne u ceni - jedan je od slogana ovog poznatog vodiča, kojim bi trebalo da se rukovode i domaći ugostitelji.

Promocija vodiča i predstavljenje ugostitelja koji uspeju da nivo usluge podignu do željene "kape, kao oznake kvaliteta, jedan je od najznačajnijih gastronomskih događaja u svakoj zemlju u kojoj se vodič objavljuje.

Video: Ljudi moji, da li biste probali prženi vazduh?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • GastroGirl

    2. jun 2022. | 19:51

    Pozdrav, da li neko zna gde može da se nabavi ovaj vodič?! Hvala unapred na odgovoru.

    Podelite komentar