Jedinstven vodič kroz gastro ponudu Srbije: "Gault&Millau" otkriva najbolje u domaćoj kuhinji
![Gastronomski vodič Gault&Millau Gastronomski vodič Gault&Millau](https://xdn.tf.rs/2021/11/17/vizual-1-460x0.jpg)
Kada poželite negde da otputujete, sigurno će se na vašoj listi za posetu naći mesta na kojima možete da osetite ukuse države u kojoj ste. Gastro ponuda jedne zemlje je nešto što može da pruvče veliki broj turista. Mnogi će mesto koje žele da posete odbarati upravo prema gastronomskoj i atuentičnoj ponudi jela i pića.
Međutim, teško je odabrati i zato je korisno imati jedinstveni vodič gastroponude jedne države, a još kada su tu odabrana mesta i jela koja su sa posebnom pažnjom odabrali nezavisni gastronomski eskperti, prostor za grešku je minimalan.
Nezavisni međunarodni gastronomski vodič "Gault&Millau", koji postoji u blizu 20 zemalja, danas je najavio svoj dolazak na tržište Srbije. Njihov zadatak je da turiste objektivno, profesionalno i jednostavno vodi kroz najbolje svetske restorane, vinarije, pivnice i ukuse.
Prvo izdanje vodiča "Gault&Millau" Srbija očekuje se u aprilu na engleskom i srpskom jeziku.
Posle višedecensijke tradicije u kojoj je stekao ugled jedna od najuticanijih svetskih referenci za restorane, pre nekoliko godina na osnovu popularne "žute knjige" i čuvenih kuvarskih kapa koje on dodeljuje, biraju se specijaliteti i šefovi kuhinje i u regionu.
![Gastronomski vodič Gault&Millau Gastronomski vodič Gault&Millau](https://xdn.tf.rs/2021/11/17/gm-2022-serbia-montaza-platnice-460x0.jpg)
Ovaj vodič biće objavljen i u Srbiji, što je omogućila Turistička ogranicazija Srbije, a zajednički cilj je da se u prvi plan istaknu zaposleni u ugostiteljstvu, da se prepozna i nagradi njihov doprinos kvalitetu imenovanjem najboljih u više kategorija, od najboljeg šefa do najboljeg somelijera.
Gastronomski vodič otkriće da li je usluga u Srbiji, restoranska atmosfera, porcija jela i utisak nešto na šta smo s razglogom ponosni.
Gastronomija je za Srbiju veoma značajna, više od 30 odsto turista našu državu posećuje samo zbog toga - rekla je Marija Labović, direktorka TOS-a na događaju upriličenom za predstavljanje ovog jedinstvenog vodiča.
![Gastronomski vodič Gault&Millau Gastronomski vodič Gault&Millau](https://xdn.tf.rs/2021/11/17/gastronomski-vodic-gaultmillau-foto-sasa-nikolic00008-460x0.jpg)
- Gastronomija postaje jedan od veoma važnih motiva dolaska na destinaciju. Zbog toga je korisno da se ponuda na koju smo ponosni, nađe na jednom mestu i turistima olakša i ulepša boravak. Upisivanje ugostitelja u ovakav vodič trebalo bi da predstavlja veliki uspeh i potvrdu kvaliteta njegove ponude, ali i celokupne gastronomije naše zemlje.
Iako moderan turista prati nove trendove, većina njih istovremeno ceni autentični doživljaj i autohtoni, ponekad zaboravljeni, recept. Ovaj vodič, zato, odlična je prilika da se šarolika ponuda predstavi na jednom mestu, razvrstana po istim kriterijumima i merena objektivnim čulima.
To je i idealna prilika da se naša zemlja predstavi kao turistička destinacija na kojoj ćete doživeti i probati nezaboravne ukuse - izjavila je na konferenciji za medije Labović.
- Dobro vino, dobar hrana su dovoljan razlog da ljudi posete određenu destinaciju, a Srbija toga ima na pretek - dodala je ona.
- Srbija ima šume, jezera, planine, reke, ali kada ljudi obiđu sve te lokalitete, poželeće da sednu negde da jedu i okuse autentične ukuse, zato je važno da to sve prikažemo kroz vodič Srbija 2022 - rekla je Mira Šemić, urednica gastronomskog vodiča "Gault&Millau".
Ona je istakla da Srbija ima dosta autohtonih sorti i da bi ti trebalo istaći i ceniti. Kako je rekla posebno je popularan u Centralnoj Evropi.
Šemić je objasnila da je vodič države opisuje na gurmanski način i da će se u njemu naći restorani, vinarije, ali i svi oni koji u ponudi imaju hranu ili piće, što znači da će se dotaći i seoskog turizma.
- Ovo nije elitistički vodić, već u foku stavlja ljude, šefove kuhinja, konobare, somelijere, njihov trud, rad i znoj, što nagrađuje tzv. kuvarskim kapama objasnila je urednica vodiča za Srbiju.
- Vodič bira šefa godine, šefa budućnosti, najboljeg šefa tradicionalne kuhinje, mladog talenta, najbolju poslastičarnicu i POP mesto, odnosno mesto koje je dostupno i starima i mladima i studentima i penzionerima, nezavisno od prihoda - rekla je Šemić.
Kako je rekla obraća se pažnja na sve detalje, namirnice, svežinu, uklopivost, a u gastro mesta odlazi sedam inspektora (4 inostrana) anonimno, svoj račun uredno plaćaju, a onda pišu recenziju o mestu koje su posetili.
Ova lista ne sadrži samo fine dining mesta, na njoj se nalaze i roštiji, pečenjare, itd. A inspektori su ljudu koji vole da jedu i razumeju se u hranu - kazala je urednica vodiča za Srbiju.
Jure Tomič kuvar iz Slovenije, nosilac najvišeg priznanja vodiča "Gault&Millau", četiri kape rekao je da je priznanje mnogo donelo restoranu u kome radi.
Ovaj vodič odlična je prilika da se šarolika ponuda predstavni na jednom mestu, razvrstana po istim kriterijuma i merena objektivnim čulima. Idealna je prilika da se Srbija predstavi kao turistička destinacija na kojoj je moguće uživati i osetiti nezaboravne ukuse.
- Luksuz je u kvalitetu, a ne u ceni - jedan je od slogana ovog poznatog vodiča, kojim bi trebalo da se rukovode i domaći ugostitelji.
Promocija vodiča i predstavljenje ugostitelja koji uspeju da nivo usluge podignu do željene "kape, kao oznake kvaliteta, jedan je od najznačajnijih gastronomskih događaja u svakoj zemlju u kojoj se vodič objavljuje.
Video: Ljudi moji, da li biste probali prženi vazduh?!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Adidas slanina iz Užica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
GastroGirl
Pozdrav, da li neko zna gde može da se nabavi ovaj vodič?! Hvala unapred na odgovoru.
Podelite komentar