Recept za posni pasulj prebranac: Jedan sastojak mu daje poseban ukus
Pasulj se na našem podneblju veoma često i rado koristi. Ova namirnica othranila je generacije Srba, pa većina ljudi ima svoju verzuju pasulja koju najviše voli.
U vreme posta najpopularniji je prebranac, koji je prilično jednostavan za pripremu.
Uostalom, "prosto kao pasulj" je izreka koja dovoljno govori o ovoj namirnici i jednostavnosti njene pripreme.
Ovaj recept poseban je zbog jednog sastojka koji mu daje neodoljiv ukus - dimljene mlevene paprike. Kada ga jednom ovako napravite, ovo će postati vaš omiljeni recept za prebranac.
Sastojci:
- 500 gr pasulja tetovca
- 700 gr crnog luka (ili crvenog ili pola-pola)
- 3 lista lovora
- so i biber po ukusu
- 2 dl ulja
- 1/2 kašike mlevene paprike
- 1/2 kašike dimljene mlevene paprike
- 1/2 kašičice ljute tucane paprike
- 2 čena sitno isečenog belog luka
Priprema:
Pasulj detaljno preberite, odnosno bacite pokvarena, suva ili ispucala zrna, pa ga dobro operite u bar dve vode.
U veću šerpu sipajte pasulj, pa nalijte vode otprilike dva centimetra iznad pasulja i stavite da se kuva na umerenoj vatri.
Kuvajte ga dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuva. Zrna treba da budu skuvana i meka, ali da se ne raspadnu.
Luk isecite na rebarca i propržite ga na ulju dok ne postane staklast, pred kraj dodajte i sitno iseckani beli luk, pa sklonite sa vatre i dodajte so, biber, mlevenu i tucanu papriku i listove lovora.
Kuvani pasulj nemojte cediti već ga samo sjedinite sa lukom i začinima.
Stavite sve u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stepeni oko sat i po vremena.
Prebranac je gotov kada se lepo zapeče, a sva tečnost uvri.
Služite topao uz salatu od kiselog kupusa.
Prijatno!
Video: Bez gomila suđa i nereda: Ovo je recept za makarone sa sirom za čiju pripremu treba samo jedna šerpa
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
baba smilja iz darosave
500 grama praziluka i 1 kasika suve majcine dusice.zahvalite mi se kasnije
Podelite komentar
tea
ja po neki put stavim malo ajvara ili naseckanu crvenu pecenu papriku,uopste nije lose.
Podelite komentar
specijalitet
Umesto običnog luka stavite praziluk i filete kisele paprike, fantastičan je!
Podelite komentar