
Mnogi smatraju da najbolju pitu od krompira prave u Bosni. Naravno, posebno je ukusna od domaćih kora, ali pošto današnje domaćice nemaju mnogo vremena za "razvlačenje" kora, u obzir dolazi i recept sa onima koje možete da kupite u prodavnici.
Ovako napravljena neće se razlikovati od pite za koju su naše bake pravile domaće kore.
Prednost je što ćete je spremiti brže i jednostavnije. Ovo jelo je odličan izbor kao hranljiv obrok u vreme posta.
Sastojci:
- 500 gr kora za pitu
- 2 kg krompir
- 4 glavice crnog luka
- 1 šolja ulja
- soli po ukusu
- 1 kašičica bibera.
Za preliv:
- šolja vode
- so po potrebi.
Priprema:
Krompire oljuštite, kratko obarite i iseckajte na sitne kockice ili ih izrendajte.
Pomešati ih sa seckanim crnim lukom i začinima, pa posolite.
Odvojite po tri kore sa strane.
Svaku koru premažite uljem i poređati ih jednu preko druge.
Na treću, na duži kraj, rasporedite fil.
Urolalajte i složite u podmazan pleh ili okruglu tepsiju.
Postupak ponavljajte dok se ne potrošite sve kore i sav materijal.
Mokrim rukama premažite pitu, a onda četkicom preko toga uljem.
Krompirušu pecite u zagrejanoj rereni, na 180 stepeni, 45 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Posoljenu vodu prokuvajte i sipajte preko gotove pite.
Krompirušu prekrijte folijom bar desetak minuta pre služenja.
Prijatno!
Video: Ovu pitu krompirušu može da napravi i početnica
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: "Sve zavisi od toga šta tražiš": Pitali smo sugrađanke da li je danas teško naći dečka u Beogradu?
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Jedna bakica
Da demantujem vaš ,, originalni recept za krompirušu". U startu greška. Kod originalne krompiruše nema 500 gr. gotovih kora, već ručno rađene domaće kore. Brašno, so, voda i malo uja, a može i bez ulja. Sve ostao je samo krompiruša u pokušaju ili falš krompiruša. Moj deda ne bi ni probao krompiruša sa gotovim korama.
Podelite komentar
Mirjana Janiš
Meso otvoreno na sredini vapi. Kako se jede! Kašikom!
Podelite komentar