• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da pripremite pečenje u rerni: Ovako ispečena prasetina parira onoj sa ražnja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoji uverenje da praseće pečenje nikada ne može biti isto kada je pripremljeno u kućnim uslovima kao ono sa ražnja, a ovaj recept uveriće vas u suprotno

  • 0
Pečenje, praseće pečenje, meso Foto: Shutterstock

U susret Božiću, jednom od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika pripremamo bogatu i svečanu trpezu. Osim česnice, ona na našem podneblju podrazumeva pečenicu ili božićnjar, kako se u nekim krajevima Srbije naziva prase koje se priprema za Božić.

Kako nemaju svi ljudi ni potrebe, ali ni uslova za pripremu celog praseta, mnogi se odlučuju da u svojoj kuhinji pripreme komad prasetine i tako obeleže ovaj praznik.

Postoji uverenje da praseće pečenje nikada ne može biti isto kada je pripremljeno u kućnim uslovima, odnosno u rerni, kao ono iz pekare i ražnja, a ovaj recept uveriće vas u suprotno.

Sastojci: 

  • komad prasećeg mesa po izboru (but, plećka) od 3-5 kg
  • 45-75 gr soli (na 1 kg mesa ide 15 gr soli)
  • 1 konzerva piva
  • voda
  • dve drvene letvice 

Priprema: 

Meso dobro operite se svih strana. Prosušite ga kuhinjskim ubrusom, pa ga usolite ujednačeno svom količinom soli i tako ostavite u frižideru minimum pet sati.

Na ovaj način će iz mesa izaći suvišna tečnost.

Na veliki pleh stavite letvice, pa na njih položite komad mesa tako da ne dodiruje dno pleha.

U pleh sipajte dva prsta vode i stavite u rernu zagrejanu na 100 stepeni. Sada možete da zaboravite na meso na neko vreme.

Meso se na istoj temperaturi peče, u zavisnosti od veličine, od pet do sedam sati. Posle tog vremena izvadite meso, temperaturu pojačajte na 250 stepeni, prelijte sa 50 ml piva i vratite u rernu.

Na svakih 15 minuta zalivajte meso istom količinom piva i tako ga pecite ukupno 45 minuta.

Meso će biti unutra sočno, spolja hrskavo i odvajaće se od kosti, a ukus će biti poput praseta sa ražnja.

Ostavite ga da se ohladi, pa isecite na komade željene veličine. Uz česnicu, neizostavnu rusku salatu i druge srpske specijalitete poslužite pečenje i uživajte u gozbi.

Prijatno!

Zašto baš praseće pečenje?

Prema tumačenjima naših etnologa, pečenica vodi poreklo iz vremena mnogoboštva, a naša crkva je običaj prihvatila i blagoslovila.

Kod Srba je to najčešće pečeno prase, a postoji i zanimljiva narodna priča otkuda baš ovaj običaj. Za vreme božićnih praznika, naime, posećuju se samo najbliži prijatelji ili rodbina.

U tursko vreme, Turci nisu bili poželjni gosti. Kako nisu jeli svinjetinu, jer im vera to zabranjuje, nisu hteli da uđu u kuću gde se na ražnju okretalo prase. Smatrali su te kuće "poganim" i porodica je bila bezbedna od nepoželjnih turskih gostiju.

Video: Ogladnećete u sekundi kada vidite ovaj ukusni specijalitet koji sprema srpska kuvarica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti