Kako da pripremite pečenje u rerni: Ovako ispečena prasetina parira onoj sa ražnja
![Pečenje, praseće pečenje, meso Pečenje, praseće pečenje, meso](https://xdn.tf.rs/2022/01/06/pecenje-prasece-pecenje-meso-460x0.jpg)
U susret Božiću, jednom od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika pripremamo bogatu i svečanu trpezu. Osim česnice, ona na našem podneblju podrazumeva pečenicu ili božićnjar, kako se u nekim krajevima Srbije naziva prase koje se priprema za Božić.
Kako nemaju svi ljudi ni potrebe, ali ni uslova za pripremu celog praseta, mnogi se odlučuju da u svojoj kuhinji pripreme komad prasetine i tako obeleže ovaj praznik.
Postoji uverenje da praseće pečenje nikada ne može biti isto kada je pripremljeno u kućnim uslovima, odnosno u rerni, kao ono iz pekare i ražnja, a ovaj recept uveriće vas u suprotno.
Sastojci:
- komad prasećeg mesa po izboru (but, plećka) od 3-5 kg
- 45-75 gr soli (na 1 kg mesa ide 15 gr soli)
- 1 konzerva piva
- voda
- dve drvene letvice
Priprema:
Meso dobro operite se svih strana. Prosušite ga kuhinjskim ubrusom, pa ga usolite ujednačeno svom količinom soli i tako ostavite u frižideru minimum pet sati.
Na ovaj način će iz mesa izaći suvišna tečnost.
Na veliki pleh stavite letvice, pa na njih položite komad mesa tako da ne dodiruje dno pleha.
U pleh sipajte dva prsta vode i stavite u rernu zagrejanu na 100 stepeni. Sada možete da zaboravite na meso na neko vreme.
Meso se na istoj temperaturi peče, u zavisnosti od veličine, od pet do sedam sati. Posle tog vremena izvadite meso, temperaturu pojačajte na 250 stepeni, prelijte sa 50 ml piva i vratite u rernu.
Na svakih 15 minuta zalivajte meso istom količinom piva i tako ga pecite ukupno 45 minuta.
Meso će biti unutra sočno, spolja hrskavo i odvajaće se od kosti, a ukus će biti poput praseta sa ražnja.
Ostavite ga da se ohladi, pa isecite na komade željene veličine. Uz česnicu, neizostavnu rusku salatu i druge srpske specijalitete poslužite pečenje i uživajte u gozbi.
Prijatno!
Zašto baš praseće pečenje?
Prema tumačenjima naših etnologa, pečenica vodi poreklo iz vremena mnogoboštva, a naša crkva je običaj prihvatila i blagoslovila.
Kod Srba je to najčešće pečeno prase, a postoji i zanimljiva narodna priča otkuda baš ovaj običaj. Za vreme božićnih praznika, naime, posećuju se samo najbliži prijatelji ili rodbina.
U tursko vreme, Turci nisu bili poželjni gosti. Kako nisu jeli svinjetinu, jer im vera to zabranjuje, nisu hteli da uđu u kuću gde se na ražnju okretalo prase. Smatrali su te kuće "poganim" i porodica je bila bezbedna od nepoželjnih turskih gostiju.
Video: Ogladnećete u sekundi kada vidite ovaj ukusni specijalitet koji sprema srpska kuvarica
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.