Gotovo da ne postoji domaćica sa naših prostora koja nije spremila punjene paprike i punjeni paradajz. Međutim, retko koja je spremala punjeni crni luk.
Jedno od najpoznatijih egzotičnih jela turske kuhinje je sogan dolma, odnosno punjeni luk. Ovaj specijalitet punjen je mlevenim mesom, a miris koji se širi kućom je neodoljiv. Za vas smo pripremili recept koji će vam zamirisati dan.
Sastojci:
- 6 glavica crnog luka
- 200 gr kačkavalja
- 300 gr mlevenog mesa
- 200 ml soka od paradajza
- 100 gr putera
- 150 gr šunke
- so, biber
- začinska paprika
- ulje
- bosiljak za dekoraciju
- začini po ukusu
Priprema:
Luk oljuštite i izvadite unutrašnjost, pa ga usolite. Kačkavalj izrendajte na krupno rende, a šunku isecite sitno i pomešajte sve zajedno sa mlevenim mesom.
Dodajte so, peršun, začinsku papriku i začine po ukusu, pa sve promešajte.
U glavice crnog luka stavite pomalo putera i punite ih smesom od mlevenog mesa i šunke.
Pleh u kom ćete peći jelo obložite papirom za pečenje, pa poređajte glavice crnog luka.
Preko njih prelijte sok od paradajza.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeno 30 minuta.
Luk dekorišite svežim bosiljkom i poslužite uz omiljenu sezonsku salatu.
Prijatno!
Video: Tajni sastojak za savršen krompir pire: Recept koji će svi obožavati
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Leona
Kakvu sunku, pobogu u turskoj kuhinji. I kako mislite izvaditi luk pa posoliti? Luk se oguli, a glavice se kuhaju neko vreme u vodi sa malo sirceta. I onda kad je kuhan, treba paziti kad se vadi, da ne pukne. Potom se filuje masom kao za paprike (meso, luk, pirinac, zacini). Kuha se dok se meso ne skuha, i posluzi se sa mileramom. Da sunka i kackvalj, hm
Podelite komentar
Zola
To jelo se zove sogan dolma. Staro tursko jelo.
Podelite komentar