• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za luk punjen mlevenim mesom: Specijalitet koji će vas oboriti s nogu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osvaja sva čula u tren oka

  • 3
Punjeni luk Foto: Shutterstock

Gotovo da ne postoji domaćica sa naših prostora koja nije spremila punjene paprike i punjeni paradajz. Međutim, retko koja je spremala punjeni crni luk.

Jedno od najpoznatijih egzotičnih jela turske kuhinje je sogan dolma, odnosno punjeni luk. Ovaj specijalitet punjen je mlevenim mesom, a miris koji se širi kućom je neodoljiv. Za vas smo pripremili recept koji će vam zamirisati dan.

Sastojci:

  • 6 glavica crnog luka
  • 200 gr kačkavalja
  • 300 gr mlevenog mesa
  • 200 ml soka od paradajza
  • 100 gr putera
  • 150 gr šunke
  • so, biber
  • začinska paprika
  • ulje
  • bosiljak za dekoraciju
  • začini po ukusu

Priprema:

Luk oljuštite i izvadite unutrašnjost, pa ga usolite. Kačkavalj izrendajte na krupno rende, a šunku isecite sitno i pomešajte sve zajedno sa mlevenim mesom. 

Dodajte so, peršun, začinsku papriku i začine po ukusu, pa sve promešajte.

U glavice crnog luka stavite pomalo putera i punite ih smesom od mlevenog mesa i šunke.

Pleh u kom ćete peći jelo obložite papirom za pečenje, pa poređajte glavice crnog luka.

Preko njih prelijte sok od paradajza.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeno 30 minuta.

Luk dekorišite svežim bosiljkom i poslužite uz omiljenu sezonsku salatu.

Prijatno!

Video: Tajni sastojak za savršen krompir pire: Recept koji će svi obožavati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Četvrto veče Serbia Fashion Week-a: Očaravajuća sinergija avangarde, klasike i kreativnosti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Leona

    23. februar 2022. | 17:44

    Kakvu sunku, pobogu u turskoj kuhinji. I kako mislite izvaditi luk pa posoliti? Luk se oguli, a glavice se kuhaju neko vreme u vodi sa malo sirceta. I onda kad je kuhan, treba paziti kad se vadi, da ne pukne. Potom se filuje masom kao za paprike (meso, luk, pirinac, zacini). Kuha se dok se meso ne skuha, i posluzi se sa mileramom. Da sunka i kackvalj, hm

    Podelite komentar

  • Zola

    23. februar 2022. | 18:26

    To jelo se zove sogan dolma. Staro tursko jelo.

    Podelite komentar