• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Červiš sa piletinom: Starinski recept od kog će vam poći voda na usta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U južnoj Srbiji nekada se služio kao predjelo, a danas, uz pire krompir ili testeninu i sezonsku salatu mnoge domaćice služe červiš kao ručak

  • 1
Červiš Foto: Shutterstock

Jela sa piletinom omiljena su na našim prostorima. Pileće belo meso danas se često nađe na trpezama u kućama širom Srbije, jer se brzo priprema, nije skupo, hranljivo je i lako se kombinuje sa različitim vrstama svežeg i termički obrađenog povrća, kao i sa testeninom i prelivima.

Červiš je jedno od jela bazirano na pilećem belom mesu. U južnim delovima Srbije često je posluživano kao predjelo, a današnje domaćice ga služe uz obarenu testeninu ili pire krompir i sezonsku salatu kao ručak.

Sastojci:

  • 400 g pilećeg belog mesa
  • 4 čena belog luka
  • 150 ml ulja
  • 6 kašika brašna
  • so, suvi biljni začin
  • peršun za ukrašavanje

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, dodajte belo meso i kašičicu suvog biljnog začina, pa kuvajte dok meso ne omekša. Kad je meso kuvano, izvadite ga iz šerpe, pa ga isecite na dugačke trake ili, kako su to naše bake radile, iscepkajte ga prstima. Vodu u kojoj ste kuvali meso ostavite sa strane.

U dublji tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje spustite očišćen i iseckan beli luk i prodinstajte. Potom dodajte šest kašika brašna i propržite tek toliko da brašno ne požuti.

Skinite tiganj sa vatre i dodajte meso.

U posudu koju ćete staviti u rernu najpre sipajte meso sa brašnom i belim lukom, a onda dodajte malo soli i sipajte vodu u kojoj se meso kuvalo, pa još jednom lagano promešajte. Stavite posudu u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite dvadesetak minuta. Ukrasite svežim listićima peršuna i služite uz prilog po želji.

Prijatno!

Video: Tajna se krije u jednom sastojku: Ovako se pravi najukusnija paradajz čorba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Mara

    22. mart 2022. | 23:55

    Pravi starinski cervis ne pravi se tako..

    Podelite komentar