Bobove pihtije su najčešće deo posne gozbe, ali dobar su izbor i posle praznika, kada organizam treba da se odmori od jake hrane.
U ishrani se upotrebljavaju sasvim mlade i nežne mahune ili mlado zrno boba. Prženo zrno je dobar surogat kafe, a bob se smatra veoma zdravom namirnicom.
Pihtije od boba ukusom podsećaju na humus, tako da ih možete jesti i kao namaz ukoliko vam preteknu.
Sastojci:
- 1 kilogram zrelog boba
- pola kašike brašna za zapršku
- beli luk
- začinska paprika
Priprema:
U hladnu vodu potopite kilogram zrelog boba i pustite da odstoji 24 sata. Nakon toga ga oljuštite i dobro operite. Stavite u veći sud naliven hladnom vodom da se kuva (dakle, kao kada spremate pasulj).
Kuvajte na umerenoj temperaturi dva-tri sata, a kada omekne, dobro ispasirajte.
Propržite pola kašike brašna na vrelom ulju, pa dodajte u pasiranu smesu. Promešajte, posolite po ukusu, a po želji, dodajte i malo proprženog belog luka.
Promešajte i sipajte u plitke tanjire da bi se masa stegla. Isecite na kocke i prelijte proprženom začinskom paprikom. Ukoliko ne želite i izbegavate zapršku, dekorišite ih crvenim lukom i mirođijom.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.