Starinski recept za lenju pitu: Mekana i ukusna, topi se u ustima na prvi zalogaj
Lenja pita je kolač koji godinama prave domaćice u našim krajevima i uz čiji ukus su odrastale ganeracije. Ovo je poslastica u kojoj sočna jabuka u kombinaciji sa cimetom, upakovana u nežno testo, budi sva čula.
Većina domaćica i dalje traga za savršenim receptom za testo, te smo za vas pripremili onaj po kom su lenju pitu pripremale naše bake.
Sastojci za kore:
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- 250 g šećera
- 2 jajeta
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1/2 limuna
- prstohvat soli
Sastojci za fil:
- 1 kg jabuka
- 1 kašika mlevenog cimeta
- 3 kašike griza
- 2 kašike masti
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Izrendajte jabuke, pa ih ostavite da odstoje pola sata kako bi pustile sok, a onda ih dobro isecedite. U šerpu dodajte mast i jabuke, pa dinstajte nekoliko minuta. Kada jabuke omekšaju, smanjite temperaturu i dodajte cimet i griz, pa sklonite šerpu s ringle.
U veću posudu stavite margarin, šećer, jaja, sok od limuna i mikserom sve dobro umutite. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo, pa zamesite testo i podelite ga na dva dela.
Polovinu rastanjite direktno na dno pleha, okvirnih dimenzija 30x40 centimetara i to će biti donja kora.
Preko donje kore sipajte sav fil i ravnomerno ga rasporedite. Drugi deo testa rastanjite, pa ga stavite preko fila.
Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta, a onda još 10 minuta na 180 stepeni. Kada je gotov, kolač izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi, a onda ga secite na kocke željene veličine i pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
Video: Čoko kolač koji se topi u ustima: Savršenstvo zalogaja
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ja
Pa ovo na slici je najruznija lenja pita koju sam video!
Podelite komentar
Lenka
Stavite domaću mast umesto marfgarina, pa da vidite šta je lenja pita
Podelite komentar
Dada
Samo od sbinjske masti je do ra, prava lenja pita, a i mnooogi je zdravija nego sa margarinom
Podelite komentar