Ideja za ručak: Juneći gulaš, specijalitet koji greje i dušu i telo

 
  • 4

Gulaš je tradicionalni specijalitet iz Mađarske, ali ga oduvek vrlo rado spremaju i naše domaćice. Ovo jelo je rado viđen gost na kafanskim trpezama i važi pravilo da je gulaš upravo tamo najlepši, jer se kuva dugo i na veliko.

Ali, pomoću ovog recepta i malo truda i strpljenja, spremićete gulaš koji je jednako dobar kao onaj iz kafane. 

Sastojci:

  • 500 g crnog luka
  • 500 g junetine
  • 2 kašike masti
  • 2 kašičice začinske paprike
  • 100 ml soka od paradajza
  • 2-3 lovorova lista
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašika sušenog ili svežeg peršuna
  • so, biber
  • 1 dl crnog vina
  • nana za dekoraciju

Priprema:

Crni luk iseckajte sitno i propržite na masti i malo vode. Kada luk postane staklast dodajte so, biber, začinsku papriku, listove lovora, kim i peršun i sve izmešajte.

Potom dodajte meso koje ste prethodno iseckali na kockice, dva decilitra mlake vode i paradajz sok.

Sjedinite sve i ostavite na tihoj vatri da se krčka sat vremena. Posle tog vremena dodajte crno vino, pa nastavite da kuvate gulaš još najmanje pola sata. Ukoliko je potrebno, dolivajte po malo tople vode.

Poklopite šerpu i ostavite gulaš na isključenoj ringli.

Poslužite uz pire krompir.

Prijatno!

Video: Recept za lisnati krompir koji će vas oduševiti: Jelo kakvo do sad niste probali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Djurdja

    11. avgust 2022. | 11:03

    Meso treba da bude od juneceg vrata. Ostavite iseckano meso preko noci potopljeno u soja sos i crno vino da se omeksa. Sto se tice kuvanja, potrebno je najmanje dva do 2 sata i 30 minuta. S obzirom na ovo ne zapocinjite ovaj posao sa manje od jednog kilograma mesa i jednog kilograma luka. Sto vise razlicitih zacina to je gulas ukusniji. Prijatno!

    Podelite komentar

  • Vodolijax

    11. avgust 2022. | 11:37

    A greje i novčanik......pregrejava.......

    Podelite komentar

  • Probajte ovo

    12. avgust 2022. | 22:19

    Ja stavim meso do 1kg, šampinjone oko 800 gr, luka crnog 3,4 veća, belog nekoliko čenova. Sve iseckano strpajte u šerpu, nalijte vodu do malo ispod nivoa sastojaka i sipajte oko 100gr ulja. Kuvajte , ne na baš najače, posle smanjte, to je oko 2h. Kad ispri voda samo aleva, so, vegeta i promešajte. Ručak prelep, sam sebe sprema.

    Podelite komentar