Da li znate kako da poširate jaje? Evo nekoliko saveta
Postoji toliko recepata i načina na koji mogu da se spreme i koriste jaja. Neka su jednostavna, neka teža.
Poširanje se smatra jednim od onih težih načina da se priremi jaje, ali i ne mora da bude tako.
U pitanju je metoda kuvanja jaja u ključaloj vodi, a rezultat je lagan i delikatan ukus jaja bez viška masnoće koju jaja upiju ako se spremaju na klasičan način.
Prilikom poširanja, ključno je paziti na temperaturu vode, vreme kuvanja i kvalitet jaja. Svežina jaja je veoma važna jer neće napraviti one dugačke bele pramenove od belanaca koji mogu da se pojave tokom poširanja.
Sastojci:
- jaje
- voda
- sirće, jedna kašičica
Priprema:
Napunite plitku šerpu sa nekoliko centimetra vode i sačekajte da proključa. Potom smanjite toplotu i ostavite je da vri. Voda treba lagano da vri, da se vidi kako samo nekoliko mehurića dopire do površine.
Dodajte kašiku sirćeta u vodu. Sirće ne utiče na ukus jajeta, ali pomaže zgrušavanje jajeta.
Dodajte jaja tako što ćete ih pažljivo razbiti direktno u ključalu vodu ili u malu činiju. Ako jaje razbijete prvo u činiju, osiguraćete se da vam ne upadne ljuska u vodu, ali isto tako može da se desi da probušite žumacne ako ne budete pažljivi.
Krčkajte jaje oko tri minute dok ne da dobijete mekano poširano jaje. Ostavite da se kuva oko pet minuta ako želite da vam žumance bude tvrdo.
Izvadite jaje iz vode šupljikavom kašikom, lagano je pomerajte napred-nazad. Ako se jaje ljulja zajedno sa njom, vaše poširano jaje je spremno za jelo.
Sada vam samo preostajete da savladate čuveni holandski sos i možete da servirate savršena domaća jaja "a la Benedikt".
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.