• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Planinski doručak: Napravite zlatiborsku komplet lepinju, sa malim dodatkom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre nego što se zatrčite u kuhinju, upamtite - nema komplet lepinje bez pretopa

  • 4
Komplet lepinja Printskrin: YouTube/Beogradska hronika Jutarnji program

Zlatiborski kraj je prepoznatljiv po veoma jednostavnom i brzom receptu za doručak (ili neki drugi međuobrok) s nogu, koji jednostavno nazivaju - komplet lepinja.

Pre nego što se zatrčite u kuhinju, upamtite - nema komplet lepinje bez pretopa. Za one koji ne znaju, pretop je ostatak svinjske ili jagnjeće istopljene masti koja ostaje posle pečenja i od presudnog je značaja za ukus ovog užičkog specijaliteta.

Sastojci:

(za četiri lepinje)

za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kvasac

za fil:

  • 200 g kajmaka
  • 4 jajeta
  • pretop 
  • rendani tvrdi sir
  • po prstohvat ljute tucane paprike

Priprema:

Zamesite brašno i so.

U mlaku vodu pomešajte kvasac i šećer i pustite da nadođe.

U brašno dodajte ulje i nadošli kvasac i ostavite na toplom da testo nadođe.

Podelite ga na četiri dela i od svakog napravite lepinju.

Pecite na podmazanom plehu na 250 stepeni 20-ak minuta. Lepinje izvadite i prekrijte krpom da malo omekšaju. Svaku lepinju potom presecite na pola.

Donji deo namažite kajmakom i prespite po jedno umućeno jaje.

Premazane polutke ubacite u rernu da se malo zapeku, potom ih izvadite, dodajte rendani tvrdi sir, po prstohvat tucane ljute paprike i svaku pospite pretopom.

Poklopite sa gornjim delom lepinje i uživajte u ukusima planinskog kraja.

Video: Recept za najukusniji doručak: Pogačice sa mesom zbog kojih ćete zaboraviti na pekaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Uzicanka

    6. septembar 2022. | 08:08

    E svašta, komplet lepinja sa paprikom i tvrdim sirom 🤣🤣🤣 redakcija je kreativna 😉😉😉 original komplet lepinja je sa kajmakom (po mogucstvu starim kajmakom), jaje i pretop. To je to i nema tu šta da se dodaje i oduzima.

    Podelite komentar

  • Jelena

    6. septembar 2022. | 08:50

    Sve super, samo pretop je??

    Podelite komentar

  • Maja

    8. septembar 2022. | 14:09

    Na insistiranje supruga, nas petoro je u par navrata, na razlicitim poznatim mestima narucilo ovaj specijalitet i niko nije pojeo. Svima je bilo previse masno. Do mucnine. Dakle, nije za svakoga!

    Podelite komentar