Planinski doručak: Napravite zlatiborsku komplet lepinju, sa malim dodatkom
Zlatiborski kraj je prepoznatljiv po veoma jednostavnom i brzom receptu za doručak (ili neki drugi međuobrok) s nogu, koji jednostavno nazivaju - komplet lepinja.
Pre nego što se zatrčite u kuhinju, upamtite - nema komplet lepinje bez pretopa. Za one koji ne znaju, pretop je ostatak svinjske ili jagnjeće istopljene masti koja ostaje posle pečenja i od presudnog je značaja za ukus ovog užičkog specijaliteta.
Sastojci:
(za četiri lepinje)
za testo:
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice šećera
- 1 kvasac
za fil:
- 200 g kajmaka
- 4 jajeta
- pretop
- rendani tvrdi sir
- po prstohvat ljute tucane paprike
Priprema:
Zamesite brašno i so.
U mlaku vodu pomešajte kvasac i šećer i pustite da nadođe.
U brašno dodajte ulje i nadošli kvasac i ostavite na toplom da testo nadođe.
Podelite ga na četiri dela i od svakog napravite lepinju.
Pecite na podmazanom plehu na 250 stepeni 20-ak minuta. Lepinje izvadite i prekrijte krpom da malo omekšaju. Svaku lepinju potom presecite na pola.
Donji deo namažite kajmakom i prespite po jedno umućeno jaje.
Premazane polutke ubacite u rernu da se malo zapeku, potom ih izvadite, dodajte rendani tvrdi sir, po prstohvat tucane ljute paprike i svaku pospite pretopom.
Poklopite sa gornjim delom lepinje i uživajte u ukusima planinskog kraja.
Video: Recept za najukusniji doručak: Pogačice sa mesom zbog kojih ćete zaboraviti na pekaru
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Uzicanka
E svašta, komplet lepinja sa paprikom i tvrdim sirom 🤣🤣🤣 redakcija je kreativna 😉😉😉 original komplet lepinja je sa kajmakom (po mogucstvu starim kajmakom), jaje i pretop. To je to i nema tu šta da se dodaje i oduzima.
Podelite komentar
Jelena
Sve super, samo pretop je??
Podelite komentar
Maja
Na insistiranje supruga, nas petoro je u par navrata, na razlicitim poznatim mestima narucilo ovaj specijalitet i niko nije pojeo. Svima je bilo previse masno. Do mucnine. Dakle, nije za svakoga!
Podelite komentar