Planinski doručak: Napravite zlatiborsku komplet lepinju, sa malim dodatkom

 ≫ 
  • 4

Zlatiborski kraj je prepoznatljiv po veoma jednostavnom i brzom receptu za doručak (ili neki drugi međuobrok) s nogu, koji jednostavno nazivaju - komplet lepinja.

Pre nego što se zatrčite u kuhinju, upamtite - nema komplet lepinje bez pretopa. Za one koji ne znaju, pretop je ostatak svinjske ili jagnjeće istopljene masti koja ostaje posle pečenja i od presudnog je značaja za ukus ovog užičkog specijaliteta.

Sastojci:

(za četiri lepinje)

za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mlake vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kvasac

za fil:

  • 200 g kajmaka
  • 4 jajeta
  • pretop 
  • rendani tvrdi sir
  • po prstohvat ljute tucane paprike

Priprema:

Zamesite brašno i so.

U mlaku vodu pomešajte kvasac i šećer i pustite da nadođe.

U brašno dodajte ulje i nadošli kvasac i ostavite na toplom da testo nadođe.

Podelite ga na četiri dela i od svakog napravite lepinju.

Pecite na podmazanom plehu na 250 stepeni 20-ak minuta. Lepinje izvadite i prekrijte krpom da malo omekšaju. Svaku lepinju potom presecite na pola.

Donji deo namažite kajmakom i prespite po jedno umućeno jaje.

Premazane polutke ubacite u rernu da se malo zapeku, potom ih izvadite, dodajte rendani tvrdi sir, po prstohvat tucane ljute paprike i svaku pospite pretopom.

Poklopite sa gornjim delom lepinje i uživajte u ukusima planinskog kraja.

Video: Recept za najukusniji doručak: Pogačice sa mesom zbog kojih ćete zaboraviti na pekaru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Uzicanka

    6. septembar 2022. | 08:08

    E svašta, komplet lepinja sa paprikom i tvrdim sirom 🤣🤣🤣 redakcija je kreativna 😉😉😉 original komplet lepinja je sa kajmakom (po mogucstvu starim kajmakom), jaje i pretop. To je to i nema tu šta da se dodaje i oduzima.

    Podelite komentar

  • Jelena

    6. septembar 2022. | 08:50

    Sve super, samo pretop je??

    Podelite komentar

  • Maja

    8. septembar 2022. | 14:09

    Na insistiranje supruga, nas petoro je u par navrata, na razlicitim poznatim mestima narucilo ovaj specijalitet i niko nije pojeo. Svima je bilo previse masno. Do mucnine. Dakle, nije za svakoga!

    Podelite komentar