• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je Svetski dan knedli: Proslavite ga uz čuveni recept sa šljivama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na knedlama su odrastale generacije naših predaka, a jedna od najpoznatijih svetskih ličnosti koja je obožavala knedle bio je naš najveći naučnik Nikola Tesla

  • 0
knedle sa šljivama foto: pixabay.com

Svetski dan knedli obeležava se danas, a ovaj delikates se smatra tradicionalnim jelom, koje ima istoriju dugu više od 2.000 godina.

Pre tri godine su državljani 42 zemlje širom sveta naveli da je svetu potreban dan kada će se slaviti knedle i odlučeno je da to bude 8. septembar.

Opravdanost uspostavljanja Svetskog dana knedli, pored viševekovne tradicije, potvrđuju i novi inovativni ukusi koji su se pojavili na internetu poput kombinacija juzu voća iz Istočne Azije i borovnice ili crne maline sa ružičastom čokoladom dobijenom iz nove vrste kakaovca koja se uzgaja u Ekvadoru, Brazilu i Obali Slonovače.

Na knedlama su odrastale generacije naših predaka, a jedna od najpoznatijih svetskih ličnosti koja je obožavala knedle bio je naš najveći naučnik Nikola Tesla.

Postojanje knedli na našim prostorima zabeleženo je i u prvim kuhinjskim kuvarima starijim od 100 godina.

Za one koji bi Svetski dan knedli proslavili uz omiljenu poslasticu, evo i recepta!

Sastojci:

  • 1/2 kg krompira
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 400 g brašna
  • 20 šljiva
  • 200 g prezli
  • 5 kašika šećera
  • ulje

Priprema:

Krompir operite, pa ga skuvajte sa korom. Kada je goto, oljuštite ga, pa ispasirajte. Dodajte mu jaje i brašno, pa umesite testo i rastanjite ga na debljinu oko jednog centimetra.

Testo isecite na kvadrate 5x5 centimetara. Uzimajte jedan po jedan kvadratić, pa ga još malo rastegnite na dlanu i dodajte po šljivu. Zatim formirajte lopticu, odnosno knedlu.

U veliku šerpu sipajte vodu, pa kada provri, pažljivo spuštajte knedle. Kada knedle isplivaju na površinu, kuvajte ih još dva minuta, pa ih izvadite.

Prezle i šećer pomešajte, pa ih kratko pržite na ulju. Gotove knedle uvaljajte u šećer i prezle sa svih strana.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti