• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slatko od rendanih dunja sa orasima: Kraljica zimnice po receptu naših baka

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslastica kojoj niko ne može da odoli

  • 1
Slatko od dunja Foto: Shutterstock

U sezoni dunja većina domaćica se opredeljuje da napravi slatko od ovog voća koje je nekada bilo nezaobilazno u ostavama naših baka.

Iako se danas ovo slatko priprema od seckanih dunja, po starinskom receptu voće je važno izrendati i kombinovati sa seckanim orasima, kako bi slatko bilo što ukusnije.

Sastojci:

  • 2 kg dunja
  • 1 kg šećera
  • 300 g oraha
  • 800 ml vode

Priprema:

Operite dunje, oljuštite ih i izrendajte, pa ih ostavite sa strane. Orahe sitno iseckajte, pa i njih ostavite sa strane.

U šerpu sipajte šećer, prelijte ga vodom i kuvajte dok ne provri. Potom u šerpu dodajte rendane dunje i kuvajte sve zajedno oko 45 minuta.

Kad je slatko skuvano, sipajte ga u sterilisane tegle i to tako što ćete u teglu najpre staviti kutlaču slatkog, a onda red seckanih oraha i tako nastaviti dok ne napunite teglu do vrha.

Zatvorite tegle i čuvajte ih na suvom i hladom mestu.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dragana N

    18. oktobar 2022. | 18:22

    Najlaksi i najbrzi recept za slatko od dunja: Dunje dobro oprati, otprilike 5 kg. i staviti ucelo u veliku serpu sa hladnom vodom i zagrejati dok "ne bace kljuc", ne vise. Onda se vrlo lako ogule i iseckaju na kocke. Dok to radite kuvajte 2 litre vode i 1,5 kg secera dok se malo ne ušpinuje (kao za baklavu). Dunje na kockice ubacite u ušpinovani secer i kuvajte, ne vise od par minuta, da ne omeksaju previse. Ubaciti 1-2 limuna na kolutove i po zelji polutke oraha. Za svaku sigurnost, ako ce vam slatko duze stajati, ubacite pola konzervansa. Kad se prohladi sipajte u tegle. (Mera za 5-6 tegli).

    Podelite komentar