Recept za gibanicu: Biće vazdušasta i ukusna i sutradan

   ≫ 
  • 3

Gabanica je jedno od omiljenih jela svih generacija. Mnoge podseća na detinjstvo kada su je bake spremale, a miris koji se širio kućom se pamti i dan-danas.

Primamljiv miris i još bolji ukus razlog su zbog kog i novopečene domaćice žele da nauče recept za gibanicu.

Zato smo mi danas za vas pripremili recept za ovu pitu, a potrebno je samo da pažljivo sledite sve korake.

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora
  • 500 g sitnog sira
  • 1 dl ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 jajeta
  • 3 dl kisele vode

Priprema:

U veću posudu stavite sir, pa dodajte jaja i sve dobro sjedinite. U dobijenu smesu stavite prašak za pecivom pola decilitra ulja i sve izmešajte.

Dok mešate, dodajte polovinu, a zatim i celu čašu kisele vode. Potrebno je da vam ostane jedan decilitar kisele vode.

Tepsiju dobro podmažite uljem. Ostatak ulja pomešajte sa kiselom vodom.

Na dnu tepsije poređajte dve kore i premažite ih smesom od ulja i vode.

Dve kore ostavite sa strane.

Zatim, uzimajte koru po koru i zgužvanu je utapajte u fil sa sirom i jajima, pa tako natopljene kore ređajte i tepsiju jednu do druge.

Vodite računa da ne budu previše blizu jedna do druge i da ih ne natopite previše filom.

Kada ostanete bez kora, preklopit ih onim dvema koje ste sačuvali na početku.

Gibanicu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta.

Kada je gotova, ostavite je da se prohladi, a onda je poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Biljka

    2. novembar 2022. | 08:33

    Ja pecem kore, pravim ih sama. Moja baka je te kore zvala obge u Sumadiji. Pecem ih u tiganju, a onda slazem jednu preko druge i cuvam za gibanicu kada hocu da.pravim. Mogu da se peku i u plehu. Zavisi koliko zelis velicinu. Prave se jednostavno. Mlaka voda, brasno, malo soli i tanji se oklagijom sto vise. Ja ih tanjim da budu velicine pleha, ili tiganja jer nemam sporet na drva. Moraju da budu malo tvrdje kao za palacinke, ali da se tanje oklagijom. Filujem uh isto kao u vasem receptu. Mnogo ukusnuje i lepse. Pozdrav!

    Podelite komentar

  • Tea

    2. novembar 2022. | 18:33

    Mnogo zavisi od sporeta i jacine struje tokom pecenja,stalno pravim isto i nije uvek vazdusasta.

    Podelite komentar