Vreme čitanja: oko 2 min.
Lučeni pasulj, glavno jelo na posnim slavama: Ovako ga sprema domaćica sa juga Srbije
Vreme čitanja: oko 2 min.
Uz mnoga savremena posna jela, lučeni pasulj spremljen na ovakav način glavni je za meze
Bez lučenog pasulja ne može da se zamisli nijedna posna slava na jugu Srbije. Ovaj čuveni južnjački specijalitet i danas se pravi po starom receptu.
Tako radi i Maja Đorđević iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja, koja ovakav sprema isključivo po receptu koji se u njenoj porodici prenosio sa kolena na koleno. Tako spremljen pasulj bez mesa i zaprške, nije klot ili prazan, već pravi delikates.
- Nema lučenog pasulja bez kvalitetnog pasulja. Ovo jelo uvek spremam od tetovca koji je proizveden na vranjskim poljima i koji se brzo i lepo kuva. Za slavu obično kuvam dva kilograma pasulja, koji potopim u vodu i ostavim tako da stoji u dubokom loncu tokom noći. Ujutru pasulj operem u nekoliko voda, a potom u lonac nalijem novu, ubacim jedan do dva lovorova lista i stavim na šporet da se kuva. Tokom kuvanja pasulj treba s vremena na vreme promešati drvenom kašikom kako ne bi zagoreo. To se neće desiti ako se kuva na tihoj vatri. Kada se pasulj skuva, odmah ga treba skloniti sa vatre i ocediti od suvišne vode - objašnjava Maja postupak pravljenja.
Ovako oceđen pasulj treba dobro ispasirati tako da se pretvori u kašastu masu koju treba odmah zasoliti po ukusu.
- U ovako zasoljenu masu treba staviti četiri glavice oljuštenog belog luka. Posoljene čenove prvo treba dobro istucati drvenim tučkom, a zatim staviti u pasulj i promešati. Za lučen pasulj je najbolje upotrebiti domaći luk, a nikako onaj iz uvoza, jer domaći ovom jelu daje poseban ukus - napominje Maja.
Čim se beli luk sjedini sa pasuljem, u tiganju treba upržiti oko pola decilitra zejtina i njime preliti masu i promešati. Ovako pripremljeni pasulj potom treba preručiti u tanjire i poravnati. Nakon toga treba posuti tucanom paprikom.
- Tucanu papriku potom treba u tankom sloju preliti uprženim zejtinom. Ako tucana paprika u dodiru sa vrelim zejtinom zacvrči, to je znak da treba nastaviti sa prelivanjem, a ako se to ne desi, obavezno treba vratiti tiganj sa zejtinom na dogrevanje - kaže Maja.
Tanjire sa pasuljem treba ostaviti u posebnu prostoriju da se ohlade. Uz mnoga savremena posna jela, lučeni pasulj spremljen na ovakav način, glavni je za meze.
Video: Paradajz, špagete i pasulj: Pomoću ovih sastojaka nećete napraviti pastu ali možete originalne nokte
(Telegraf.rs/Slađana Tasić)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.