• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Domaća ćabata: Recept za preukusan italijanski hleb koji ćete napraviti za tili čas

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnovu recepta čini svega pet sastojaka, a vi po želji možete da dodate omiljene ukuse – od začinskog bilja do sušenog paradajza

  • 2
ćabata, italijanski hleb Foto: Pixabay

Pica i paste nisu jedine zvezde italijanske kuhinje. Ukoliko pitate Italijane bez čega ne mogu da zamisle dan, svi će vam reći da je to ćabata, hleb za koji se recept prenosi s kolena na koleno.

Stare Italijanke pravile su ćabatu danas za sutra tako što u testo nisu dodavale šećer, ostavljajući barem 12 sati za fermentaciju. U današnje vreme sve češće se pravi brža verzija ćabate, sa šećerom koji ubrzava proces narastanja hleba, neznatno mu menjajući ukus.

Mera za šolju kojom ćete razmeravati sastojke je 180 mililitara, odnosno ona koju dobijamo kad kupujemo jogurt, kiselu pavlaku ili kiselo mleko.

Sastojci:

  • 1/4 kašičice suvog kvasca
  • kašika šećera
  • 2 šolje tople vode
  • 4 šolje brašna
  • kašičica soli

Priprema:

U mlaku vodu dodajte kašiku šećera, suvi kvasac i malo brašna, pa razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta. Prosejte brašno, pa mu dodajte aktivirani kvasac i so, i mešajte varjačom dok se sastojci ne sjedine.

Posudu sa testom prekrijte pamučnom krpom i ostavite da stoji dok se količina testa ne udvostruči. U zavisnosti od sobne temperature, biće potrebno da testo stoji sat ili dva.

Kad se testo udvostručilo, uključite rernu na 250 stepeni da se dobro zagreje.

Ukoliko volite aromatičnu ćabatu, dodajte u testo sušeni paradajz ili malo začinskog bilja. Možete, takođe, da ostavite začinsko bilje za posipanje hleba pre nego što ga stavite da se peče.

Na plen stavite papir za pečenje, pa preručite testo i oblikujte ga tako da bude duguljasto. Pecite ćabatu na 200 stepeni dok ne porumeni.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Dragan

    24. decembar 2022. | 09:08

    Šta to znači "preukusan"?

    Podelite komentar

  • 534

    24. decembar 2022. | 09:21

    Ne znam šta fali domaćoj lepinji?

    Podelite komentar