
Čokoladna babka: Recept za doručak koji menja naše navike u ishrani
U današnje vreme sve više smo preplavljeni raznim izborima kada je ishrana u pitanju, a najviše njih formirano je na zdravom načinu života. Društvene platforme i portali prepuni su predloga za vegansku i vegeterijansku ishranu, fitnes programe..., a u svemu tome čokolada i slatkiši su često predstavljeni kao "neprijatelj". No, nije baš tako.
Već je svima dobro poznato da je doručak najvažniji obrok u danu jer je upravo on zaslužan za našu energiju; zato je preporučivo unositi ugljene hidrate ujutro jer ih metabolizam pretvara u gorivo, u odnosu na popodne i uveče.
Jedno istraživanje objavljeno u "Metabolism" žurnalu pokazalo je da je najbolji način da održavamo kilograme pod kontrolom upravo unošenjem ugljenih hidrata isključivo ujutro; time se smanjuje šansa za dijabetis tip 2 i kardiovaskularne bolesti.
Kolači za doručak zvuče poput "Kolač u tiganju? Nemoguće!", ali recept je tu.
Niko ne bi pomislio da su čokolada i hleb "kombinacija", ali ako se upare na pravi način, rezultat je i više nego ukusan.
Sastojci:
- 3 kašičice sušenog kvasca
- 3/4 šoljice (185 ml) mleka, podgrejanog
- 1/2 šoljice (110 g) kristalnog šećera
- 2 jajeta plus 1 ekstra žumance
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 3 x 3/4 šoljice (555 g) brašna
- 150 g nesoljenog, mekog putera (iseckanog)
- 200g crne čokolade (70%), fino iseckane, plus ekstra istopljene
Priprema:
Pomešajte kvasac, mleko i kašičicu šećera u maloj posudi i promešajte viljuškom, pa ostavite da stoji 15 minuta ili dok ne postane penasto.
Sjedinite jaja, žumance, cimet, preostalih 105 grama šećera i kašičicu soli. Dodajte brašno u posudu i sve to izmešajte mikserom. Potom dajte kvasac i jaja i mutite na srednjoj brzini dok se sve ne stopi u jednu smesu.
Smanjite brzinu i mutite 10 minuta ili dok smesa ne postane kremasta. Onda dodajte 125 grama putera, komad po komad, dok se smesa ne veže. Pokrijte posudu i ostavite je na toplom mestu narednih sat ili dva, dok smesa ne naraste.
Namastite veliki pleh dimenzija 30 x 12 x 6 centimetara i obložite ga pek-papirom.
Razvaljajte testo na brašnu u oblik pravouganika 45 x 30 centimetara, namažite ga s preostalih 25 grama putera i zatim ga ravnomerno posipajte čokoladom.
Oblikujte testo u čvrstu masu i isecite ga po dužini da napravite dva trupca, kao za hleb. Stavite ih u obložen pleh.
Pokrijte smesu i ostavite na toplom mestu narednih sat vremena da testo naraste.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite 40-45 minuta dok kolač ne poprimi zlatnu boju (prekrijte folijom ako krene da dobija braon boju prebrzo). Ohladite u tepsiji 10 minuta i zatim prelijte topljenu čokoladu.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Jedna je od retkih na estradi kojoj brak godinama opstaje: Pitali smo Miu Borisavljević za "recept"
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.