• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čokoladna babka: Recept za doručak koji menja naše navike u ishrani

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina ukusnih namirnica danas se smatraju "zabranjenim", no tu smo da vas razuverimo

  • 0
Chocolate babka Foto: Shutterstock

U današnje vreme sve više smo preplavljeni raznim izborima kada je ishrana u pitanju, a najviše njih formirano je na zdravom načinu života. Društvene platforme i portali prepuni su predloga za vegansku i vegeterijansku ishranu, fitnes programe..., a u svemu tome čokolada i slatkiši su često predstavljeni kao "neprijatelj". No, nije baš tako.

Već je svima dobro poznato da je doručak najvažniji obrok u danu jer je upravo on zaslužan za našu energiju; zato je preporučivo unositi ugljene hidrate ujutro jer ih metabolizam pretvara u gorivo, u odnosu na popodne i uveče.

Jedno istraživanje objavljeno u "Metabolism" žurnalu pokazalo je da je najbolji način da održavamo kilograme pod kontrolom upravo unošenjem ugljenih hidrata isključivo ujutro; time se smanjuje šansa za dijabetis tip 2 i kardiovaskularne bolesti.

Kolači za doručak zvuče poput "Kolač u tiganju? Nemoguće!", ali recept je tu:

Niko ne bi pomislio da su čokolada i hleb "kombinacija", ali ako se upare na pravi način, rezultat je i više nego ukusan.

Sastojci:

  • 3 kašičice sušenog kvasca
  • 3/4 šoljice (185 ml) mleka, podgrejanog
  • 1/2 šoljice (110 g) kristalnog šećera
  • 2 jajeta plus 1 ekstra žumance
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 3 x 3/4 šoljice (555 g) brašna
  • 150 g nesoljenog, mekog putera (iseckanog)
  • 200g crne čokolade (70%), fino iseckane, plus ekstra istopljene

Priprema:

Pomešajte kvasac, mleko i kašičicu šećera u maloj posudi i promešajte viljuškom, pa ostavite da stoji 15 minuta ili dok ne postane penasto.

Sjedinite jaja, žumance, cimet, preostalih 105 grama šećera i kašičicu soli. Dodajte brašno u posudu i sve to izmešajte mikserom. Potom dajte kvasac i jaja i mutite na srednjoj brzini dok se sve ne stopi u jednu smesu.

Smanjite brzinu i mutite 10 minuta ili dok smesa ne postane kremasta. Onda dodajte 125 grama putera, komad po komad, dok se smesa ne veže. Pokrijte posudu i ostavite je na toplom mestu narednih sat ili dva, dok smesa ne naraste.

Namastite veliki pleh dimenzija 30 x 12 x 6 centimetara i obložite ga pek-papirom.

Razvaljajte testo na brašnu u oblik pravouganika 45 x 30 centimetara, namažite ga s preostalih 25 grama putera i zatim ga ravnomerno posipajte čokoladom.

Oblikujte testo u čvrstu masu i isecite ga po dužini da napravite dva trupca, kao za hleb. Stavite ih u obložen pleh.

Pokrijte smesu i ostavite na toplom mestu narednih sat vremena da testo naraste.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pecite 40-45 minuta dok kolač ne poprimi zlatnu boju (prekrijte folijom ako krene da dobija braon boju prebrzo). Ohladite u tepsiji 10 minuta i zatim prelijte topljenu čokoladu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti