Urmašice sa orasima: Provereni recept za starinski sočni kolač koji vole sve generacije
Recepti za kolače zalivene šećernim sirupom prenose se s kolena na koleno. Iako vremenom doživljavaju modifikacije dodavanjem novih sastojaka, najčešće se ispostavi da izvornim receptima ništa ne može da parira.
Takav je slučaj i sa urmašicama koje se prave od najjednostavnijih sastojaka - brašna, jaja, putera, oraha i šećera. Poseban ukus daje im spoj seckanih i mlevenih oraha sa limunom koji se dodaje u šećerni sirup.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 125 g putera (maslaca)
- 500 g oštrog brašna
- kesica praška za pecivo
- 150 g mlevenih oraha
- 50 g seckanih oraha
- 700 g šećera
- 2 limuna
Priprema:
Pre nego što počnete da pravite urmašice, skuvajte šećerni sirup kojim ćete preliti kolače.
U šerpu sipajte litar vode, dodajte 650 grama šećera i kuvajte dok ne počne da vri. Operite limunove, isecite ih na tanke kriške, pa ih spustite u šećerni sirup i kuvajte dok sirup ne počne da se zgušnjava. Sklonite šerpu sa ringle i ostavite sirup da se ohladi.
Jaja umutite mikserom, dodajte im 50 grama šećera i puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine.
Potom postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, mlevenim i seckanim orasima i zamesite testo. Kidajte loptice, pa svaku pritisnite između dlanova i prislonite na rende, a onda ređajte u podmazanu tepsiju.
Urmašice pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Kad porumene, izvadite tepsiju iz rerne, pa zalijte kolače šećernim sirupom sa limunom i ostavite da odstoje barem preko noći.
Po želji, svaku urmašicu možete da ukrasite jezgrima oraha.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.