• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li znate šta razlikuje meze, zakusku i predjelo u srpskoj tradiciji?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako ste se zaželeli dobrog i tradicionalnog mesnog zalogaja nakon vaskršnjeg posta, imamo predlog za vas

  • 2
Predjelo, meze, zakuska Foto: Shutterstock

Srpsku trpezu, pored odličnih tradicionalnih domaćih jela, često krasi i običaj da se pre glavnog obroka nešto prezalogaji. Ali, da li bi ste se kladili da je to samo naš običaj? Jer ako biste i prihvatili takvu opkladu - izgubili biste.

Običaj da se pre jela nešto "mezetne" je rasprostranjen od Mediterana do Bliskog istoka i u mnogim zemljama se, kao i kod nas, smatra obaveznim delom glavnog obroka. Kod nekih je u pitanju ručak, kod nekih večera, ali je svrha uvek ista - da se probudi apetit.

U raznim zemljama ima različite nazive, ali mu je uloga svugde ista - uvertira za glavno jelo, obrok načinjen od laganih zalogaja suhomesnatih proizvoda, sireva, maslina, pečuraka, povrća, često i kuvanih jaja, a u nekim zemljama čak i voća.

Ono što je specifično za nas je što mi imamo tri takva oblika jela - predjelo, meze i zakusku.

Predjelo

Predjelo, meze, zakuska Foto: Shutterstock

U srpskoj tradiciji predjelo je obrok koji se služi pre glavnog jela. Može da bude hladno ili toplo, ali tipično srpsko predjelo obično čine šunke, suhomesnati proizvodi i razne salame, uz tradicionalan kajmak, sir i kačkavalj, a neretko su na stolu i ruska i druge slične salate, pa i sarmice od zelja.

Veruje se da je tradicija predjela počela u Rusiji, međutim, može biti da je običaj nastao u Kini, odakle je stigao preko stepa do Rusije, Skandinavije, Francuske, Italije, Grčke, i naravno balkanskih naroda.

Zakuska

Predjelo, meze, zakuska Foto: Shutterstock

Zakuska se služi uglavnom na prijemima ili koktelima i drugim formalnijim događajima i zabavama. Možda je najlakše uporediti je sa tipičnom ketering pripremom mini sendviča i drugih ukusnih zalogaja od vrhunskih mesnih prerađevina, riba i ostalih đakonija.

Za dobru i maštovitu zakusku u odnosu na povod kojim se poslužuje - samo je nebo granica.

Ono što ga izdvaja od predjela i meze je što se posle zakuske ne poslužuje glavni obrok. Termin apetizer je sinonim za zakusku, a prvi put je korišćen u Sjedinjenim Državama i Engleskoj istovremeno 1860. godine.

Ukoliko vam se otvorio apetit za jednu zakusku i ako ste se baš zaželeli dobrog i tradicionalnog mesnog zalogaja nakon vaskršnjeg posta i po glavi vam se vrzma kulen, čajna, budimska ili neka druga vrhunska salama, idealan izbor bi bio da uzmete nova Yuhorova XXL pakovanja slasnih suhomesnatih prerađevina.

Yuhor XXl pakovanje suhomesnatih proizvoda FOTO: Yuhor PR

S obzirom da je Yuhor kompanija koja je na tržištu prisutna više od 120 godina i nudi asortiman više od 130 visokokvalitetnih proizvoda, nema od čega sve ne možete da napravite vaš međuobrok. Tu su bareni proizvodi, šunke, fermentisane kobasice, dimljeni proizvodi, i naravno - pašteta.

Osim što su ukusni i napravljeni od pažljivo odabranih i kvalitetnih sirovina, po tradicionalnoj recepturi, sada su dostupni u još većem pakovanju. U vreme kada se proizvođači utrkuju da smanje pakovanja i podignu cenu, ova firma se pokazala da osluškuje realne potrebe potrošača i pripremila odlična veća, porodična i štedljiva pakovanja svih onih omiljenih salama i zalogaja za kojima žudite.

Meze

Predjelo, meze, zakuska Foto: Shutterstock

Meze se poslužuje pre sedanja za trpezu. Pored raznih suhomesnatih đakonija, za meze može da bude posluženo i hladno pečenje, pa čak i hleb, pita, pogača. Ili sva tri.

U Španiji će vam poslužiti "tapas", odnosno špansku užinu čija je tradicija nastala u lokalima, jer su slani zalogaji ukusnih komada mesa izazivali dodatnu žeđ, pa je to bio način trgovaca da podignu prodaju pića u barovima. Španci tapas obično jedu u periodu između ručka i večere, a njihovo tradicionalno meze se sastoji od maslina, ribe i morskih plodova, suhomesnatih proizvoda i povrća.

(PR/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Džontra

    20. april 2023. | 11:59

    Zanimacija dok ne stigne pečenje i sarma

    Podelite komentar

  • Kiki

    20. april 2023. | 22:19

    Aj nas vi naučite...

    Podelite komentar