Sladak mladi kupus na starinski način: Recept za omiljeno jelo "na kašiku"

  • 1

Pored supe, čuvene bele čorbe i paprikaša, kuvan mladi kupus jedno je od najpopularnijih jela “na kašiku” u kućama širom Srbije.

Priprema je brza i laka, a obrok je zdrav jer sadrži obilje povrća i može se spremati bez mesa. Recept za pripremu “pozajmili” smo od naših baka koje su redovno spremale kuvani kupus i modifikovale ukus dodavanjem svinjetine, ovčetine ili junetine.

Sastojci:

  • glavica mladog kupusa srednje veličine
  • vezica mladog crnog luka
  • 2 čena belog luka (ili jedan struk mladog belog luka)
  • 2 šargarepe
  • 3 kašike ulja
  • so, biber
  • list lovora
  • 250 ml soka od paradajza
  • suvi začin
  • peršunov list (po želji)

Priprema:

Očistite kupus od spoljnih listova, odstranite koren, pa ga iseckajte i stavite sa strane.

Očistite šargarepu, pa je iseckajte, kao i mladi crni luk, i obe vrste povrća prodinstajte u šerpi u koju ste sipali tri kašike ulja i malo vode. Kad su šargarepa i crni luk izdinstani dodajte iseckan kupus, lovorov list, so i suvi biljni začin, pa nalijte vodom i kuvajte na srednje jakoj temperaturi dok kupus sasvim ne omekša.

Potom dodajte iseckan beli luk, biber i sok od paradajza, pa ostavite da se jelo krčka još desetak minuta. Pre služenja iseckajte peršunov list, pa sipajte po površini činije.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jedna bakica

    26. april 2023. | 10:42

    Juče sam pravila mladi kupus na starinski način. Prvo sam izdinstala dve, na veće komade, isečene vratne krmenadle. Posle toga dodala veliku glavicu iseckanog crnog luka, dve šargarepe, koren peršuna i veću krišku celera. Naravno sve sitno iseckano. Nakon petnaestak minuta dodala sam isečenu manju glavicu kupusa i dva krompira isečena na veće kriške. Malo posolila. . Kad se kupus malo slegao nalila vrelom vodom i ostavila da se kuva. Pred kraj kuvanja dodala 4 čena seckanog belog luka i pola litre kuvanog paradajza. Kad imam, dodam svež paradajz, umesto kuvanog. Na samom kraju dodam još soli i začine po ukusu. Prste da poližete.

    Podelite komentar