Sladak mladi kupus na starinski način: Recept za omiljeno jelo "na kašiku"
Pored supe, čuvene bele čorbe i paprikaša, kuvan mladi kupus jedno je od najpopularnijih jela “na kašiku” u kućama širom Srbije.
Priprema je brza i laka, a obrok je zdrav jer sadrži obilje povrća i može se spremati bez mesa. Recept za pripremu “pozajmili” smo od naših baka koje su redovno spremale kuvani kupus i modifikovale ukus dodavanjem svinjetine, ovčetine ili junetine.
Sastojci:
- glavica mladog kupusa srednje veličine
- vezica mladog crnog luka
- 2 čena belog luka (ili jedan struk mladog belog luka)
- 2 šargarepe
- 3 kašike ulja
- so, biber
- list lovora
- 250 ml soka od paradajza
- suvi začin
- peršunov list (po želji)
Priprema:
Očistite kupus od spoljnih listova, odstranite koren, pa ga iseckajte i stavite sa strane.
Očistite šargarepu, pa je iseckajte, kao i mladi crni luk, i obe vrste povrća prodinstajte u šerpi u koju ste sipali tri kašike ulja i malo vode. Kad su šargarepa i crni luk izdinstani dodajte iseckan kupus, lovorov list, so i suvi biljni začin, pa nalijte vodom i kuvajte na srednje jakoj temperaturi dok kupus sasvim ne omekša.
Potom dodajte iseckan beli luk, biber i sok od paradajza, pa ostavite da se jelo krčka još desetak minuta. Pre služenja iseckajte peršunov list, pa sipajte po površini činije.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Jedna bakica
Juče sam pravila mladi kupus na starinski način. Prvo sam izdinstala dve, na veće komade, isečene vratne krmenadle. Posle toga dodala veliku glavicu iseckanog crnog luka, dve šargarepe, koren peršuna i veću krišku celera. Naravno sve sitno iseckano. Nakon petnaestak minuta dodala sam isečenu manju glavicu kupusa i dva krompira isečena na veće kriške. Malo posolila. . Kad se kupus malo slegao nalila vrelom vodom i ostavila da se kuva. Pred kraj kuvanja dodala 4 čena seckanog belog luka i pola litre kuvanog paradajza. Kad imam, dodam svež paradajz, umesto kuvanog. Na samom kraju dodam još soli i začine po ukusu. Prste da poližete.
Podelite komentar