• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

PONOVO SVEŽE: Perite voće i povrće na temperaturi od 50 stepeni

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pranjem na visokoj temperaturi, povrće dobija vitalnost i gubi gorčinu a voće postaje slađe i sočnije

  • 0

Kazumasa Hirajama, predstavnik "Cooking Technology Research Society", tvrdi da pranje voća i povrća na temperaturi od 50℃ (122°C) može vratiti svežinu plodovima. Može li to biti istina?

Ova čarobna metoda g. Hirajama postala je vruća tema među ugostiteljima. Njena upotreba nije ograničena samo na proizvodnju voća i povrća, već se može primeniti i na druge prehrambene proizvode, a čak je moguće napraviti i bolji ukus hrane.

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Restoran "Dellis", gde se ova metoda zapravo primenjuje u praksi, preneo je svoje utiske.

Pranje hrane na 50°C pravi značajnu razliku. Povrće dobija vitalnost, a neke vrste gube gorčinu.  Kod visokoproteinskih namirnica, poput mesa i ribe, oksidirajuća ulja se spiraju, dajući im veći kvalitet.

Kada operemo voće u 50°C toploj vodi, ono će sazreti i postati slađe u roku od dva ili tri dana hlađenja.

Ne samo da će voće i povrće imati bolji ukus, već če postati i svežije, a samim tim i trajati duže. To je, takođe, vrlo efikasna metoda za čišćenje biljaka od prljavštine i insekata.

Sve što je potrebno jeste da u vodu zagrejanu na 48-50°C stavite hranu. Vreme pranja zavisi od prozvoda do proizvoda. Lisnato povrće, poput salate i spanaća, treba prati odvojeno, jedan po jedan list.

Koren povrća treba prati laganim trljanjem rukama od tri do pet minuta. Meso, riba i morski plodovi peru se dva do tri minuta.

Treba imati na umu da temperatura vode ne sme pasti ispod 43°C, jer onda postaje plodno tlo za bakterije. Stoga se preporučuje redovna promena vode ili držanje temperature  na 50°C zagrevanjem.

50°C je idealna temperatura i za odmrzavanje smrznute hrane. Iako zamrzavanjem namirnice gube hranljive sastojke, ukus ostaje nepromenjen.

Metoda je potpuno revolucionarna, više ne morate bacati namirnice iz frižidera, dovoljno je da ih samo operete na određenoj temeperaturi.

(Telegraf.rs/RocketNews24.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti